ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

Inngangen til gårdskafeen på DNT Breivoll Gård, med kafeskiltet på plass.

Bestyrer Marit Skjerven slapper av i kafeens «Vinterhage» ved DNT Breivoll Gård.

– Breivoll Gård DNT Oslo og Omegn er blitt rammet hardt i disse Coronatider, sier bestyrer Marit Skjerven. – Nå åpner vi opp gradvis, med skrekkblandet fryd og nye, spennende planer videre.

– Nytt for sesongen er at vi har sendt inn søknad om skjenke­bevilling. Vi har planer om økte åpningstider for gårdskafeen og for varm servering, forklarer Marit. Reporteren fra Sommermagasinet sitter sammen med bestyreren ute i den sjarmerende Vinterhagen i gårdskafeen. Kafeen er i ferd med å stenge kl.16, og Marit har holdt det gående med hektisk arbeid i mange timer, med jevnt sig av nærmere 170 kafegjester denne solfylte søndagen. Det er boller, vafler og is som selger mest nå. Ennå er det folkeliv ute, både på lekeplassen og på veien som går forbi. Sherpastien ved Nebba, som var ferdig i oktober 2019 og består av 278 trappetrinn, er blitt veldig populær. Den er en del av kyststien som går forbi. Sherpastien starter fra DNT Breivoll Gård og er skiltet hele veien til Sjødalstrand i Oppegård. Fra Vinterhagen kan vi følge med på turgåere som nyter vær og natur i dette vakre landskapet beliggende ved Bunnefjorden. Marit Skjerven åpnet opp kafeen denne første uka i mai, etter klarsignal fra myndighetene og fra arbeidsgiveren hennes DNT Oslo og Omegn.

– Jeg har gården «under huden», sier Marit Skjerven. Siden 2012 har hun vært aktiv medlem i Breivolls Venner. Hun har sittet i styret og har et stort hjerte for Breivoll Gård. Opprinnelig kommer Marit fra Gjøvik, men hun flyttet til Oppegård for 27-28 år siden. Da barna hennes var små, tok hun dem ofte med til Breivoll for å gå på tur i området. Marit er opprinnelig utdannet sykepleier og har tidligere blant annet arbeidet som intensivsykepleier. I tillegg har hun utdannelse innen ledelse, salg og markedsføring. Så, for vel et år siden ble hun ansatt av DNT Oslo og Omegn som bestyrer for Breivoll Gård, med hovedansvar for den daglige driften og for gårdskafeen. – Jeg har en finger med i det meste som skal gjøres her og av det som skjer av aktiviteter, utbryter hun. Men jeg bistås av DNT Oslo og Omegn med opplegg til turer og aktiviteter og får god hjelp av Breivolls Venner til søndagskafeen. Denne har vært åpen hele høsten/vinteren og vil fortsette å ha åpent utover sommeren. – Vi vil også etter hvert ansette en matansvarlig eller kokk, eventuelt et ektepar, legger hun til. Så nå satser hun på både bedre mat, større matutvalg og flere gjester.

Da Coronakrisen kom, ble det brått slutt. Alle aktiviteter, kurs og bookinger måtte kanselleres. Fra 12. mars har hun vært 100 % permittert og deretter, fra uke 19 har hun vært tilbake i 50 % jobb. – Vi har hatt drastisk nedgang med manglende inntekter i denne Corona-stengte tiden, men vi må ha inntekter for å kunne drifte Breivoll Gård, sier hun. Nå ser hun heldigvis lysere på situa­sjonen, i takt med stadig lysere vårdager, flere gjester og både gamle og nye aktiviteter som vil bli satt i gang. Allerede 19. mai åpner de for utleie av kajakk, med på­følgende kajakkurs. I tillegg har de planer om å bygge sovelåve, de vil videreutvikle tunet og lage nye naturstier. De ønsker også å etablere volleyballbane og frisbee golfbane. Marit forteller at på sikt vil kommunen bygge toalett­anlegg ved stranda, men inntil da vil det settes opp portable toaletter for badefolket.

Nå har kafeen åpent fire dager i uka, det vil si tirsdag, torsdag, lørdag og søndag, forteller hun. Men pga Corona-restriksjoner som de er pålagt, må de være nøye med både vask av lokalene, antibac-tilbud ved inngangen og kømarkering inne i kafeen. Dessuten må de ha begrensning på antall frivillige som de kan tillate å arbeide samtidig i kafeen, og det blir en ekstra arbeidsbyrde på Marit, som selv må ta del i mer av kafe-arbeidet. Hun skryter av alle de frivillige som har meldt seg til å arbeide på gården. Dette gjelder Breivolls Venner og ikke minst Dugnadsgjengen. Sistnevnte består av 12 frivillige, og hver tirsdag har en gjeng møtt opp og arbeidet utrettelig på uteområdene rundt gården gjennom hele perioden gården har vært Corona-stengt. De har malt, pusset opp, ryddet i buskas, løv, felt trær og også startet på stiprosjektet. Gevinsten har vært servering av kaffe og vafler i pausen, sammen med god stemning.

Marit viser vei fra Vinter­hagen og ut på verandaen. Her er så vakkert, utsikten er upåklagelig og været perfekt. Bedre kan det ikke bli! Marit forteller at de har fornyet lekeplassen, blant annet satt opp ny huske, og nå kan Drengestua leies ut igjen. Kafegjestene kan velge å sitte ute på verandaen og nyte kveldssola utover ettermiddagene. Den røde, lille is- og bruskiosken som står nedi bakken vil bli åpnet for sommeren. Kiosken vil være åpen alle dagene i uka fra juni, dersom været er bra. Folk kan da stå ute og handle og så gå videre ned mot stranda, om de ønsker det.

– «Alle veier fører til Breivoll», er et nytt stiprosjekt som er initiert av Nordre Follo turlag sammen med Ås turlag. Denne stien vil gå både fra Nordre Follo og fra Ås, forklarer hun. Kanskje kan dette også være det nye mottoet for gården? Marit forteller at det vil bli skiltet stier med alternative ruter til Breivoll. Dette vil kunne avhjelpe trafikkproblemer ved Nesset og avlaste den kronglete veien fram til gården. Også av miljø- helse- og aktivitets hensyn er dette viktig. Hvorfor ikke gå eller sykle som et av mange turforslag til DNT Breivoll Gård? Eller om du vil, for framtiden, bare slappe av med et glass vin, kaffe og et kakestykke på verandaen eller spise en god middag i kafeen eller ute i Vinterhagen? Uansett – her på gården vil du bli møtt av en vennlig, gjestfri bestyrer og mange hyggelige, hjelpsomme ansatte og frivillige.

Dugnadsgjengen samlet til en pust i bakken, etter dagens arbeidsøkt. FOTO: Marit Skjerven.

Inngangen til gårdskafeen på DNT Breivoll Gård, med kafeskiltet på plass.

Kyststien går her forbi DNT Breivoll Gård. Fra Nebba fører veien inn på Sherpastien. Til venstre har Dugnadsgjengen ryddet og felt trær.

klikk på bildet for å se: artikkel fra SOMMERMAGASINET 2019 !!! :)

Vakker smilende dame står lent over benken der det er mange boller, som ser veldig gode ut, nammm