Lang kø utenfor inngangen til håndverksbakeriet i Son, på rød løper og med norske flagg!
– Mitt hjertebarn har vokst videre, sier daglig leder for Håndverksbakeriet, Mette Ulrichsen. – Vi lager bakeri for lokalbefolkningen, og vi ønsker å ha åpen butikk i Son, hver dag gjennom hele året.
Mette Ulrichsen tar seg tid til en liten pustepause på en benk på Son torg. Her treffer hun Jardar Haddeland som ordnet kassasystemet i Håndverksbakeriet i Son. Han og kona har fått med seg en god kopp kaffe og nystekte bakerivarer fra håndverksbakeriet denne solrike åpnings-formiddagen i Son.
Denne flotte åpningsdagen i Son, er Mette travelt opptatt både rundt på torget og inne i håndverksbakeriet.
– Jeg vil at folk skal tenke at dette er mitt bakeri, jeg kaller det for «Nabolagsbakeriet», sier Mette når reporteren fra Vestby Nytt får hennes oppmerksomhet for en liten stund. På Son Torg, i kjelleren i gamle Spinnerigården, har hun åpnet dørene med sitt tredje håndverksbakeri denne skjærtorsdags-morgenen og for anledningen 1.april. Her er alle viktige ingredienser på plass; rød løper, påskeliljer, norske flagg, blå himmel og strålende påskesol. Mette forteller at det var lang kø utenfor døra til håndverksbakeriet allerede før de åpnet dørene kl. 09. Stemningen var perfekt, det yret av liv rundt på torget og langs havna i Son. Mange gikk rundt eller nøt sola etterhvert, med en kopp kaffe og en pose ferske bakerivarer i hånda, fra dette nye, spennende og allerede svært populære tilskuddet i Son. – Vi er et lite, intimt bakeri, med varer av høy kvalitet. Det er ekte håndverk vi driver med. Brødene våre lages med kjærlighet og tid, bakt etter gamle tradisjoner. Her får du ferskt brød hver morgen, brød fulle av smak og aroma og kun med naturlige ingredienser. God tid, gode råvarer og dyktige håndverksbakere, er vår filosofi, forklarer Mette Ulrichsen.
Lang kø utenfor inngangen til håndverksbakeriet i Son, på rød løper og med norske flagg!
Konseptet
– Jeg har bygd stein på stein, bygd og bygd ut fra ingenting, presiserer hun. Om du er i tvil, så startet altså konseptet med Håndverksbakeriet med Mette Ulrichsen. Hun kommer fra Lunner på Hadeland, og er bosatt i Drøbak. Opprinnelig var hun revisor og arbeidet med økonomi, men ble lei av dette og hadde lyst til å gjøre noe annet. Hun dro til Frankrike, fant en fransk baker og i 2011 startet de bakeri på 25 m2 i Drøbak; bakeren på 15m2 og hun med 10m2 å selge på. – Vi var Norges minste bakeri, ler Mette om kapp med påskesola. På tross av at hun ikke har bakeribakgrunn, har konseptet hennes likevel vokst sakte, men sikkert. – Det er uunngåelig å ikke gå på noen smeller når man skal sette opp et konsept, men det er det som lager det til slutt. Og siste året har vi funnet vår vei som fungerer best for oss, forklarer Mette. – Konseptet vårt går blant annet «på tid», utdyper hun. – Våre brød trenger tid, vanligvis fra 24-48 timer fra de lages til de er ferdig stekt. Det gir en veldig god kvalitet på brødet. Du får rett og slett en god opplevelse av brød!
Daglig leder Mette Ulrichsen og baker Thomas Venditti erklærer herved håndverksbakeriet i Son for åpnet, mens kunder og butikkansatte i bakgrunnen er mer opptatt av bakerivarene.
Bakerne
Før arbeidet bakerne i Drøbak, men den 15. august, i selveste korona-året, åpnet de hovedbakeriet på 650m2 i Vestby, og både bakerne og Mette flyttet dit. – Nå har vi bakere fra Tyskland, Frankrike, Polen og i tillegg Norge. Disse gutta kommer med en enorm lidenskap, en yrkesstolthet som jeg inntil nå ikke har funnet i Norge, utbryter hun. Jeg har hatt en kvinnelig baker, men dette er en tung jobb. Bakerne løfter 25 kg sekker med mel hele dagen. 1. mars i år begynte den første norske bakeren min, Daniel på 22 år. Det er veldig moro å få inn en ung baker i teamet mitt og lære ham opp, sier Mette stolt. Thomas Venditti, hennes tyske baker som tidligere arbeidet i Drøbak og vanligvis holder til i Vestby, hjelper til i butikken i Son denne åpningsdagen og de nærmeste dagene for å følge opp bakeridriften her.
Forventningsfulle Sooninger og andre bakerifans har endelig fått komme inn i det nye håndverksbakeriet i Son. Her er det mange fristende varer å velge mellom, og butikkansatte jobber iherdig.
Håndverksbakeriet i Son
Mette forteller at alle brødvarer og søtsaker som Håndverksbakeriet selger over disk, bakes og formes eller trilles for hånd i Vestby før de sendes til bakeriet i Drøbak og Son for å bli steikt i ovnene der. Eva, som tidligere jobbet i Drøbak og har vært i systemet lenge, er nå butikkansvarlig i Son. Eva og Mette har fått med seg seks ekstrahjelpere i butikken. Alle steiker, selger, ordner med sandwich og kaffe og skaper en hyggelig atmosfære i dette historiske kjellerlokalet i Son. – Vi lager bakeri for lokalbefolkningen. Turistene og båtfolket er «plussen», sier Mette. – På grunn av korona er alle butikker i Son stengt på mandager, men med en gang samfunnet åpner opp igjen vil vi ha åpent som i Drøbak, 7 dager i uka. Om det blir fra kl 09-16 eller kl 08-17 som i Drøbak, vil tiden og markedet vise, sier hun. Her får du ferskt brød hver morgen. Her kan du kjøpe lunchen din eller ganske enkelt få et avbrekk i hverdagen med en god kopp kaffe og «noko attåt». Jeg håper dette kan bli en god opplevelse du kan dele med venner, kolleger og familie, er Mette sin oppfordring.
Her er det mange fristende varer å velge mellom, og butikkansatte jobber iherdig.
Bakeriutvalget
– Vi lager mange forskjellige brød. Bestselgeren vår er 8-kornbrødet og det mellomgrove grovbrødet som er saftig og fantastisk godt, sier Mette. –Vi bruker franske, tyske og polske teknikker som feks surdeig og lang hevetid. Vi lager 100% speltbrød, samt danske rug og havrebrød som er ekstra grove. Og så har vi utviklet sitronloffen vår for dem som ønsker spesialbrød til rekene og skalldyrene sine. Vi har dessuten fantastiske surdeigsbrød, fransk bagett, et stort utvalg av rundstykker og påsmurte, samt lasagne, foccaciapizza, dagens suppe og salater. Til vår ekstra gode kaffe serverer vi søt bakst rett fra bakerovnen, som croissanter, boller, kanelsnurrer, vaniljesnurrer, valmuesnurrer, wienerbrød, scones, og den ekstra gode smuldrekaken.
Mens reporteren vandrer rundt i bryggeområdet, treffer hun på en ivrig tilhenger av den nye butikken i Son. – Kjempefint, dette har vært savnet i mange år her, sier Erik som selv driver Soon Skibshandleri. Han skryter av Håndverksbakeriet sine produkter, som han tidligere har nytt godt av fra butikken i Drøbak og i Vestby. Nå kan han nyte gode bakerivarer i lunchpausen sin her i lokalmiljøet i Son, sier han.
Ingen tvil om at håndverksbakeriet er kommet til Son!