ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

Familien fra Danmark sa de aldri skulle kjøpe hus eller pusse opp igjen da de flyttet til Norge. Etter 2 år kjøpte de et eldre hus med oppussingsbehov og planla å pusset opp alt, inkludert hele kjelleren, lage ny terrasse og snart ny garasje.

Familien på 4 flyttet til Vestby for 5 år siden da far Christian Olesen (42) fikk jobbtilbud som assisterende verkstedmester i Vestby.

-Planen var å bli her i 2 år, forteller mor Katja Olesen (45). Barna Malte (16) og Freya (14) fant seg raskt til rette på Vestby skole. Katja fikk seg en jobb som bioingeniør på Jeløya Dyresykehus. -Vi stortrives alle, og innen det var gått et år visste vi at vi ville bli i Vestby og ikke flytte tilbake til Danmark.

-Vi er glade i Norge og glad i fjellet, forteller Malte. Stå på ski står høyt på lista til familien, og de har brukt mange ettermiddager i Tryvannskleiva skisenter i Oslo.

Ny i Norge

-Vi kjente ingen da vi kom til Vestby. Men vi er blitt tatt veldig godt imot og fikk raskt et godt nettverk, forteller Katja. Barna fikk seg venner på skolen, foreldrene ble kjent med andre foreldre. Og familien er aktiv i fritidsinteresser som speideren og fotball.

-Det koster litt energi å bygge opp et nettverk og bli kjent med andre. Det har også litt å si hvordan du selv er som person, forteller Katja, en livlig dame som ikke er redd for å ta kontakt med folk.

Familien flyttet fra et tidligere gårdsbruk på Sør-Jylland, som de hadde brukt tid på å pusse opp. –Vi sa vi aldri skulle pusse opp igjen eller eie et hus, dette var vi lei av. Det sa vi den gangen.

Etter å ha leid bolig i Vestby i 2 år så familien seg om etter et hus til salgs. For å spare penger kjøpte de seg et eldre hus som de kunne fikse på. Gamle Solevei 7 ble bygget i 1947 av foreldrene til boligselgeren Kåre Helgestad som bodde der sammen med kona til 2016. -Det kan være en fordel at det ikke har vært mange ulike eiere av et hus, så møter man ikke på så mange overraskelser ved oppussing, sier Katja.

huset
terrasse

HUSET: Ligger i Soleveien i Vestby og ble opprinnelig bygget i 1947. På baksiden er det hage og familien har bygget en stor ny terrasse.

Effektiv oppussing

-Når de 2 begynner å pusse opp, stopper de ikke før de er helt ferdige, forteller sønnen Malte om foreldrene.

Familien flyttet inn i august 2016 og hadde som mål å pusse opp alt. De startet i 2. etasje med alle soverommene og var ferdige etter 3 uker og gikk deretter løs på første etasje. Med nytt kjøkken, oppussing av stue, gang og trapp. Det ble oktober og familien ønsket også å pusse opp hele råkjelleren til boligformål. Men da måtte det først dreneres og isoleres utenifra. –Vi skjønte vi måtte komme i gang før det ble for mye frost og vinter, før vi kunne pusse opp videre inne. I løpet av de kalde månedene begynte de å grave fritt alt rundt sokkelen på huset og startet renovering av kjelleren. Med gjesterom, oppussing av trapp og gang og matbod før de tok seg en pause.

Da det ble varmere i været laget de bad, vaskerom og verksted i kjelleren, og en stor ny terrasse.  Hver etasje i huset er ca 50 kvadratmeter. Ved å pusse opp kjelleren fikk de en helt ny etasje som kunne brukes til blant annet besøk fra Danmark.

Stolen har Christian laget selv.

Første perioden med oppussing var tøff. Begge foreldrene var i full jobb, og brukte ettermiddager og helger for oppussing. –Vi stopper ikke før vi er ferdige, da kan vi endelig slappe av. En styrke og en svakhet at man holder på inntil man nærmest stuper, forteller Katja. Hun synes det er bedre å få ting gjort med en gang enn å gå å irritere seg over dem. Det mest utfordrende med oppussingen var å lage en utvendig dør inn til kjelleren forteller Christian. Han brukte nesten en uke for å hakke frem døråpningen i den 40 cm tykke murveggen.

I forhold til stein og betonghusene i Danmark synes paret det likevel er mye enklere å pusse opp et norsk trehus. -Det er fantastisk at alt her er i tre. Da er det mulig å fikse opp et rom på en helg. Man slipper å vente så lenge på at alt skal tørke.

Paret har pusset opp alt selv, av det som ikke krever fagfolk. Christian er mekaniker og en sånn type som kan fikse alt. Katja forteller at det er hun som får ideer og Christian som utvikler en plan og utfører det meste av det praktiske arbeidet. Katja maler og fuger. -Vi jobber utrolig godt sammen. Vi kommer ofte på nye ideer underveis av prosessen. Vi kan være uenige, men som regel finner vi en løsning, forteller de.

stua

STUA: Med “TV-hjørne” og mange møbler og gjenstander som er arvet og tatt med fra Danmark. 

Turkist, grønt og gamle møbler

kjøkkendetalj

Vegger og gulv i hele huset har fått nøytrale og lyse farger. Turkis og grønntoner er yndlingsfargene til Katja og går igjen i blant annet malerier, tekstiler og fliser. Det er et bevisst valg. Hvis man har lyst til å gjøre noe annet er det lettere å bytte ut bare de turkise flisene på kjøkkenet, enn om hele kjøkkenet hadde vært grønt.

Det er en blanding av nyere og eldre møbler i huset. Det meste er gjenbruksting. -Ikke mye vi har kjøpt nytt forteller familien. Flere møbler og gjenstander er tatt med fra Danmark, noe er fra finn.no og mye er arvegods fra besteforeldre og oldeforeldre.

kjøkken
kjøkken

KJØKKEN: Kjøkken før og etter. En vegg er fjernet og kjøkkenet er utvidet med stor spiseplass til familien. 

Ville dere gjort denne oppussingen om igjen?

-Vi sier nei nå. Men spør oss om to år igjen, de som kjenner oss godt sier ja, smiler Katja.

-Det er deilig å være ferdig å pusse opp, nå har vi mer penger og tid til andre ting. Og Malte forteller om hyttetur og badeland.

-Når ungene flytter ut vil vi flytte inn i noe mindre, forteller Katja. Drømmen er å eie en bobil og kjøre rundt. Og barna må få stort hus med kjellerhybel så vi kan bo der når vi er på besøk, sier hun med glimt i øye. Vi har alltid vært eventyrlystne og liker å komme oss rundt å se verden.

Familien er godt i gang med planlegging av neste prosjekt som er en dobbel garasje. Malte har nettopp begynt på Bygg og anlegg på Vestby videregående og gleder seg til å bidra med byggingen.

sov

BARNAS SOVEROM: Freyas soverom før og etter. Hulrommet i skråtaket er utnyttet til plass for sengene i begge rom. Malte har fått oldefars bord og bestefars kontorstol som arbeidsplass.

KJELLERETASJEN: Gang med oppbevaring. Et traktorsete er festet på veggen. Nytt bad.

Råd fra familien

  • Forvent at oppussingen tar all fritid en lang periode. Men å se det ferdige resultatet gir en kjempegod følelse.
  • Lag en plan og gjør ferdig ett rom av gangen. Ikke hold på flere steder samtidig. Da blir det lettere uoversiktlig og kaostilstander.
  • Men du må klare å leve under litt kaos. Lag enkle middagsløsninger, bygg midlertidig kjøkken, grill ute. Se muligheter i stedet for begrensninger i disse periodene.
  • Avklar forventninger om oppussingen og bli enige om tempo på forhånd.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.