Jon Magnus og Cesilie Tanderø har skrevet bøker som er verdt å ta med seg på påskefjellet
Når Cesilie Tanderø og Jon Magnus forteller oss om deres jakt, snakker vi ikke storviltjakt i de norske, dype skoger, eller jakten på påske-egg i vinterfjellet. Cesilie har flere år jaktet gode historier om italienske kvinner, både levende og historiske, mens Jon har drevet intens jakt på sin grandonkel Eivind Ytterbø. Og slikt blir det gode bøker av.
Påske er tid for bok. Etter skituren og lapskausgryta, vel plassert i godstolen foran peisen, iført tykke sokker og den gamle skigenseren, er det tid for kos og hygge. Strekke ut slitne legger og kaste seg over den gode boka. Påskemagasinet møter forfatterparet godt plassert i godstolen i Storgata i Drøbak. Det er søndag, stormen Rolf har stilnet, det er ro og tid for bokprat.
Henvendelser om både bokbad og bokpresentasjoner tikker stadig inn på mailen, og timene sammen er færre enn ønskelig. Jon har to ganske så ferske bøker på samvittigheten, en diktsamling han har skrevet sammen med sin nylig avdøde venn Dag Furuholmen, og boka «Brevet fra Minnesota». Cesilie har avsluttet sin trilogi om kvinner hun har møtt i Italia, en reise som startet i Venezia, før turen gikk til Roma, for så å avslutte på Sicilia.
Vi starter med Jon og grandonkel Eivind, som ved en ren tilfeldighet dukket opp i Jons liv fra bunnen av en rosemalt kiste på en liten husmannsplass i Telemark. I form av et brev datert 1951. Da hadde ingen hørt fra mannen som emigrerte til Amerika 120 år tidligere, og som nå skrev et brev hjem med betydelig lengsel og smerte mellom linjene. Hva hadde skjedd? Hvorfor hadde han ikke skrevet før? Hvem var denne mannen? Spørsmålene sto plutselig i kø hos den erfarne utenriksjournalisten i VG gjennom 40 år, som virkelig hadde vært ute en vinternatt før, og som var vant med å takle utfordringer på bortebane.
– Jeg ble veldig nysgjerrig, forteller Jon. – Her lå det en historie jeg ikke kunne la gå fra meg. Hvorfor hadde ingen hørt fra denne mannen før? Nesten en million nordmenn emigrerte til Nord Amerika og Canada i årene fra 1840 til 1940. For fem dollar fikk du disponere 300 mål jord, og dersom du klarte å leve av dette i fem år ble du eier av jorda. Mange led en trist skjebne. Svært mange døde, noen klarte seg bra, mens andre ble lykkejegere og gullgravere. Veldig få av de ble rike. Hva hadde skjedd med min onkel Eivind, spør Jon og ser ut i lufta.
– Jeg startet arbeidet med å finne ut hva som hadde skjedd. Dette førte meg til Amerika syv ganger, og til ni ulike stater. Første gang jeg dro var jeg usikker på om jeg skulle begynne i Nord Dakota eller Minnesota. Da jeg landet slo jeg kron og mynt. Valget falt på Nord Dakota. Til alt hell skulle det vise seg.
– Jeg leide meg en bil og dro av gårde i den retningen jeg skulle. Det førte meg over lange, øde strekninger og da jeg svingte inn på en bensinstasjon for å fylle bensin møtte jeg på Jo Ann Nelson. Sånn litt ut av det blå spurte jeg henne om hun visste om noen som kunne fortelle meg om denne karen, som emigrerte fra Norge for 120 år siden. Jeg viste henne bildet av grandonkel Eivind. Hun kikket opp på meg og sa:
– Det sitter en kar i kjelleren på rådhuset i Bismark. Dra dit. Der kan du kanskje få noe informasjon.
– Og i den kjelleren, langt ned i katakombene, satt det en liten nedstøvet mann med briller. Jeg viste ham bildet. Da så han opp på meg og sa tørt; deg har jeg ventet på i femti år.
– Jeg vet ikke om det var fordi han ikke hadde pratet med noen på mange år, eller om han virkelig hadde ventet på dette spørsmålet, men han gikk ned enda en etasje og kom tilbake med en liten skoeske. På den stor det Ytterbø. Der kom det fram at grandonkel Eivind hadde giftet seg med ei jente fra Telemark, og plutselig hadde jeg to navn å forholde meg til.
– Det gikk også fram at jorda ble gitt bort i 1906, og i 1911 hadde han overtatt eiendommen. Han hadde altså klart å leve av jorda i fem år.
Jon forteller hvordan han fant fram til to tremenninger på henholdsvis 87 og 93 år i Amerika, og hvordan en rekke hendelser førte ham til flere ulike stater på jakt etter sannheten om grandonkel Eivind. Onkel Ed som han ble kalt. Oppvokst på Ytterbø, et lite beskjedent bruk aller øverst i Tørdalen i Telemark, den mellomste av tre brødre, uten arv og uten odelsrett, og som gjorde som så mange andre unge menn på den tiden, reiste til
Amerika.
– Det er en historie om et levd liv, forteller Jon. – Som de fleste andre fortellinger. Jeg har brukt fem år på syv reiser til Amerika, møtt etterkommer og forsøkt å lese tankene til onkel Ed. Han gjorde så godt han kunne. Gav seg aldri. Men ble han lykkelig? Jeg fant graven hans. Et anonymt søkk i bakken. På den siste reisen min fikk han en gravstein. En 150 år gammel ovnsplate jeg tok med fra Telemark.