ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

For entusiaster med utpreget hang til pussing, lakk og klassisk båtliv, er motorbåttreffet i Son årets første visningsferd. Årets treff gikk av stabelen 13. til 15. juni, og innledet sesongen.

Det er Soon Water kystlag og CMB som er arrangør for treffet. Og fra fiskebutikken, forbi museumshavna og helt bort til grønnsaksdisken på Kiwi, skinner det i lakkert mahogny og blankpusset messing. Det er linjer og former, klassiske sådanne. Festvimplene er heist og smeller muntert i vinden. Overalt hilses det på det hjerteligste.

 

CLASSISKE MOTORBÅTER

Initialene CMB står for Classiske Motorbåter. Klubbens hensikt er å samle folk med en felles interesse for klassiske motorkryssere, hyttebåter og runabouts, historien rundt dem, og å jobbe for bevaring av denne delen av vår kulturskatt. CMB skal være et sosialt felleskap for utveksling av idéer og erfaring om vedlikehold og restaurering, og har til hensikt å bevare de klassiske motorbåtene, primært gjennom vedlikehold, og sekundært gjennom restaurering, samt å bidra til og fremme gleden av å bruke klassiske motorkryssere og runabouts, heter det blant annet på klubbens hjemmesider.

 

TRIVELIG TREFF

Brygga i Son er full av de smekreste båter av god gammel årgang. Skal båten kunne kalles klassisk må den være bygget etter tegninger fra før 1970. Mange båter er langt eldre, de fleste er fra 20 til 50-tallet.
– Ja her koser vi oss, utveksler tips og erfaringer. Prater om klassiske trebåter og lakkeringsmetoder, diskuterer hvilken lakk som er best, skjemter og skryter og ljuger, sier Sigurd Kolderup. Han er en av ildsjelene og arrangørene av Sonstreffet. I arrangementskomiteen er også Nils og Line Riisnæs, Kenneth Evensen, Elizabeth van den Bosh og Trine Kolderup. Kolderups og båten har fast tilhold på museumsbrygga utenfor Kystkultursenteret. Fredagen går med til å få båtene på plass. Ikke alle er hjemmehørende i indre Oslofjord, så det kan drøye litt utpå før alle er vel i havn. Dessuten har ikke været vært av det beste, med bølger og mer vind enn hva den klassiske båtfører foretrekker. Siste båt kom til havn i ellevetiden fredag kveld. En annen kom stampende i 2,5 meters bølger fra Telemarkskanalen, hadde motortrøbbel underveis, og var sågar treffets minste.
Vanligvis er det grilling på fredagskvelden, dette året ble det pizza i festteltet, uten at dette la nevneverdig demper på gleden med å være på treff.

 

FOR FAMILIEN

– Vi er 20 båter i år, to færre enn i fjor. Det vil si omlag 80 mennesker med stort og smått, sier han. Den første påmeldingen til treffet kom allerede i februar.
Det pleier å være med mange barn, for dette er et populært treff, også for små skippere.
– Ungene “sloss” om å få være med, sier Kolderup. Slossingen gir seg vanligvis i 17-18 års alderen, blir vi fortalt.

 

DOBBELTTREFF

Kolderup har blant mye annet ansvaret med å koordinere med kommunen slik at motorbåttreffet ikke krasjer med andre arrangementer i Son. En svært viktig detalj. I fjor var det nemlig både klassisk båttreff og Rock-i-park samtidig. En ikke særlig heldig kombinasjon.
– Det ble litt intenst, sier Kolderup diplomatisk. Han har sørget for at båtentusiastene råder brygga alene denne helgen, og at de får hygge seg med passende båtmusikk. I festteltet er det full fart hele lørdagsnatta. Påfølgende rydding etter festelighetene er et prioritert felt, ifølge Kolderup.
– Jeg tror det er ryddigere og renere etter at vi har vært her enn det er før vi kommer, smiler han. Utover båtfesten i treffteltet er det guidet omvisning i Son, og dametreff på lørdag formiddag. Så kan skipperne snakke puss og lakk i fred. Senere på sommeren skal de på treff i Telemarkskanalen, besøke Göta Kanal og til Trebåtfestivalen i Risør. Deretter klukker de videre til treff i Åsgårdstrand før sesongen rundes av på Oscarsborg.

 

UTMERKELSER

Intet treff uten kåringer. Nå skulle man tro at en båtentusiast kunne stikke til havs med pris for peneste båt eller fineste linjer, når man er stolt eier av en perle av den kaliber som smykker Sonshavna denne helgen. Så enkelt er det ikke.
– Vi kårer beste vårpuss, sier Kolderup. Jobben med kåringen er det styret i CMB som tar seg av. Tidligere var det båteierne på treffet som stemte fram den beste blant likemenn. Årets pris gikk til båten Kust, som eies av Frank Opperud og Nina Martinsen fra Gjerdrum. Båten ligger til daglig i Oslo. Kolderup mottok selv den gjeve prisen i 2004. Etter en lengre oppussingsjobb.

 

FJONG DAME

Han er den glade eier av en 33 fots hyttebåt med ukjent opprinnelse og spekulerer i om den kan være bygget til Sonja Henie 1951. Hun skal ha eid en slik båt, og med et svulstig navn som Cleopatra kan det gjerne ha vært isdronningens motorbåt familien Kolderup nå er eiere av.
– Jeg kontaktet Henie-Onstad Kunstsenter for å høre om de hadde noe om båten i arkivene sine, men før jeg fikk svar hadde det vært oversvømmelse i kjellerarkivet, og mer hørte jeg ikke, sukker Kolderup. Båten er tegnet i 1947 av Furuholmen, en av Norges mest kjente konstruktører av denne type båter.
Selv kjøpte han båten i 2002. Da var den ganske pen utvendig, og ganske lite pen innvendig. Kolderup forteller om dørkplater som var helt svarte. Etter temmelig mange timer sliping, oljing, beising samt 14 – 15 lag lakk, var damen klar for et nytt liv.

 

BLI MED PÅ MOROA

– Vi vil gjerne ha flere medlemmer i Soon Water kystlag, ivrer Kolderup. Alle kan bli medlem, man behøver ikke å ha båt, og man kan godt ha plastbåt.
– Hvis du er interessert i gammel kystkultur og gjerne vil være med og verne om gamle tradisjoner, er du hjertelig velkommen, ta kontakt med kystlaget eller meg, sier han. Han fremholder særlig det sosiale som verdifullt.
– Det er fasinerende med trebåter, det er sosialt på den måten at du alltid har noe å prate om. Og da blir du kjent med mange nye hyggelige mennesker, avslutter Sigurd Kolderup fra Soon Water kystlag og CMB.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.