ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

Foto: BAU Drøbak
Tidligere var utstyrssentraler ofte forbundet med fattigdom. I dag er BUA-ordningen et populært tilbud for alle.

Har du hørt om BUA? BUA er en fellesorganisasjon for mer enn 200 utstyrsordninger og har 10 års jubileum i år. Om ikke BUA har et fysisk sted å låne ski, staver, telt eller primus i din kommune, kan du logge deg på og reservere utstyr og plukke det opp på vei til hytta.

BUA ble stiftet i 2014 for å styrke og synliggjøre utstyrssentraler. BUA er en nasjonal ideel organisasjon som skal gjøre det enklere for barn og unge å prøve flere og mer varierte aktiviteter, uten å øke forbruket.

Helt siden tidlig på 90-tallet har det eksistert utstyrssentraler i kommunene, hvor sports- og friluftsutstyr lånes ut gratis. Ordningen har vært lite kjent og lite brukt, og det fantes heller ingen ordning for drift av utlån eller organisering av utstyrssentralen.

I 2014 ble BUA stiftet av sosiale entreprenører som så behovet for å gjøre noe med utstyrssentralen og måte den fungerte på. NAV og Gjensidigestiftelsen ga tilskudd til et pilotprosjekt, som hadde som mål å finne ut hva som skulle til for at utstyrs sentralene skulle fungere bedre.

Deltakerne i pilotprosjektet var etablerte utstyrssentraler og kommuner med planer om å etablere en utstyrssentral. PIlotprosjektet ga nyttig innsikt, og det ble utviklet noen enkle verktøy og tjeneste. Da pilotprosjektet var fullført, ga GJensidigestiftelsen videre tilskudd til et prøvedriftsår. Prøvedriftsåret var vellyket, men det ble avdekket behov for videreutvikling av verktøyene og tjenestene.

Foto: BAU Drøbak

Gjensidigestiftelsen hadde to på BUA og fulgte opp med å gi tilskudd til videreutvikling av et sosialt franchise konsept og utviklingen av en digital plattform og utlånssystem. Boligbyggelaget Usbl ble allerede i 2016 bærekraftspartner og en viktig økonomisk bidragsyter til utviklingen av BUA. I 2018 var prosjektene ferdig.

BUA i Drøbak
Vi har ingen BUA-avdeling i Vestby kommune, men på Facebook finner man Sons byttegruppe – Facebook hvor man kan bytte til og fra seg det aller meste.

Nærmeste fysiske BUA-utlånssted er i Drøbak som er underlagt Turistinformasjon i byen. Vi snakker med turistsjef Mari Bareksten om tilbudet.
– Bua-tilbudet er blitt svært populært, sier hun. – Bruken er økende. Tilbudet er så bra f.eks. med tanke på at barn vokser og ikke rekker å bruke utstyr så mange ganger før det er blitt for smått.

– Kan innbyggerne i Vestby låne i Drøbak?
– Alle kan registrere seg som bruker, logge inn og reservere utstyr inntil to uker før behovet er der hos oss. Det varierer hvordan BUA-sentralene fungerer rundt i landet. De er også tilknyttet forskjellige steder. Noen til biblioteket på stedet, noen til frivillige organisasjoner. Noen steder må man også møte opp fysisk, forteller Bareksten.

Foto: BAU Drøbak

Bareksten forteller videre at de har søkt og får støtte av BUF (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) og dermed kan kjøpe inn utstyr til utlån. Folk er flinke til å behandle utstyret pent.
– Vi har jo ikke 10 par i hver størrelse av verken alpinski, langrennsski eller skøyter, men utvalget er bra, sier hun. Når det gjelder langrennski, har vi kun smørefrie fordi de er enkle å ta vare på.
– Kan man donere utstyr til BUA også?

Turutstyr
Bua har utstyr til sommersesongen også. Telt, redningsvester, primus, elsykler og mye mer går an å låne.

Vi satser på mer informasjon i senere utgaver av Vestby Nytt.

Foto: BAU Drøbak

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.