ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

– Når det blomstrer her, har jeg et hav av blomster, sier leder av Vestby Hagelag, Greta Nermo. – Å holde på ute i hagen min er ikke arbeid, det er helsebot, ren glede. Og Greta snakker med plantene sine, hele tiden. Besøk Greta i hagen (Randemsletta 14.) den 2. juli 2021 klokken 17.00. 

– Det beste med hagen min er å få holde på her hver dag, det en fantastisk hobby, sier Greta mens hun i sprudlende blomsterglede guider reporteren rundt. Denne flotte, vakre hagen hennes er ikke bare et sted for opplevelse og rekreasjon, men hun ER hagen sin! Greta Nermo ble valgt til leder av Vestby Hagelag, for et år i første omgang. Tidligere ledet hun hagelaget i 8 år, fra 1999 til 2007. Greta viser seg å være et oppkomme av fortellerglede og formidlingsevne. I tillegg er hun er 81 år ung, er vokst opp i Målselv og har absolutt ikke glemt sin Nord-Norske dialekt!

Vestby Hagelag

Vestby Hagelag har fått et nytt styre dette året. – Vi i styret fungerer veldig godt i lag. Vi har fått en ny giv slik at vi framover kan ha fokus på å fremme hage­saken, som jo er hovedmålet vårt, for­klarer Greta. På Vestby Hagelag (Hageselskapet) sin facebook-side har et styremedlem skrevet dette om lederen sin: «Greta, du er kunnskapsrik, arbeidsom og flink. Du er inkluderende og varm, og du gjør en kjempejobb. Det er så gøy å være en del av styret når jeg har deg som mentor.» – Min jobb er å få hagelaget til å bestå. Jeg vil at medlemmene skal ha utbytte av det vi holder på med. Jeg vil inspirere folk til å jobbe med sin egen hage, da holder de seg også i god form, som en ekstra gevinst. Hageglede er den verdien jeg setter høyest. Hagelaget gir sosial tilknytning. Og så er det viktig at vi har nok planter å tilby under Planteutsalget på Prestegården hver vår, sier hun.

Sorgen og gleden

– Mine lykkeligste øyeblikk har jeg når spirene kommer opp om våren. Jeg begynner å så først inne, i slutten av januar. Deretter flytter jeg småplantene over i en større potte og setter dem ut i drivhuset, eller gledeshuset som jeg kaller det. Alle planter er barn først, de vokser til og så blomstrer de av, akkurat som oss mennesker. «Sorgen og gleden de vandre tilhope» heter det i sangen, sier Greta. – Det er trist når planter dør, og jeg lurer ofte på hvorfor det skjer? Stakkars meg dersom jeg ikke steller godt med dem, da sier de «takk, nå vil jeg ikke mer», og de «dauer». Plantene er levende. De har sjel og følelser, de snakker med hverandre, og jeg snakker med dem hele tiden, som andre snakker med hunden eller katten sin, det er universelt, forklarer Greta overbevisende.

Hagearbeidet

– Den mest intense tiden er fra midt av april til midten av mai. I løpet av sommeren klipper jeg plantene ned for å gi plass til de som kommer om høsten. August er tiden for innhøsting av bær og frukt, jeg har både rips, stikkelsbær, rabarbra og epler, og nå også poteter. Jeg har «ferieopphold» fra hagen i november og desember, men ellers holder jeg på med et eller annet hagearbeid hele tiden, forteller hun. Mange av plantene hennes er stauder. Sommerplantene Pelargonia, Fuksia (Tårer) og Engletrompeter tar Greta inn om vinteren og setter dem ut igjen når det er blitt varmt ute. Hun setter også frø fra sommerblomster og planter dem ut om våren. Greta øser av sin kunnskap mens hun vandrer rundt i hagen sin. Her har hun i tillegg selskap av insekter som «pollinerer» og fremmer artsmangfold.

Plantemangfoldet

– Se, her er min første utsprungne «Trepeon», utbryter Greta og viser fram denne vakre, knallrosa blomsten som står ved husveggen. – Jeg har kun tre stykker av Trepeonen nå i år, den blomstrer kun en kort tid, og så er den ikke mer, Og her har vi «Magnolia», denne er hvit, andre er lilla. Det finnes mange sorter av denne blomstrende busken. «Snøballbusken» her er min stolthet, den synes jeg er veldig skjønn. Nå er det sesong for lilla og hvite planter i hagen min, samt litt rødt, rosa og orange, men dette forandrer seg fort. Snart kommer andre plantesorter i full blomst, det skjer en vekselvirkning hele tiden. Jeg har forkjærlighet for trær. De fleste trærne blomstrer på våren, og det er en symbiose mellom røttene til blomster og trær, sier Greta. Hagen hennes består av flotte trær i alle størrelser og former, alt fra Syrin, Salix, Barlind, Blodlønn, Blodbøk, Vrihassel, Hengeselje, Hengesypress og til et gammelt Lerketre.

Mentalhygiene

Greta setter seg ned på en av de mange hagestolene hun har plassert rundt i hagen sin. Her er hun omringet av sine blomster, busker og trær, det er vakkert, og det lukter godt. Greta er i sitt rette element! –  Jeg gleder meg om kvelden til at jeg kan stå opp om morgenen og begynne ute i hagen min. Hagen er mentalhygiene, jeg nyter den veldig, men er også hele tiden aktiv. Det at jeg har holdt på med hagen min store deler av året, er nok en av grunnene til at jeg har holdt meg så bra, sier Greta Nermo. Hun inviterer samtidig alle hageinteresserte og medlemmer av Vestby Hagelag til omvisning og hagebesøk hos henne fredag 2. juli -21.

Her er Greta «i full blomst» foran Drivhuset sitt, med hvit Perlebusk på venstre side og lilla Syrinbusk til høyre.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.