Ås kirke, Son Kulturkirke og Drøbak Kirke
Vi feirer jul gjennom å spise, samles, synge – og pynte. Julepynten har så mange former og uttrykk, noe varierer med ulike trender, mens noe er uttrykk for lange tradisjoner. Julekrybben er kanskje en form for pynt – i hvert fall kan vi gjerne finne den i interiørbutikkenes hyller før jul. Men julekrybben representerer en lang tradisjon, og er en framstilling av Jesu fødsel, med figurer av mennesker og dyr fra juleevangeliet. Den synliggjør juleevangeliet for oss, og hjelper oss til å holde fortellingen levende.
Julekrybben på torget
I mange europeiske byer er det lang tradisjon for å sette fram julekrybber på torget. Det sies at tradisjonen går tilbake til Frans av Assisi, som laget en installasjon av levende mennesker og dyr for å illustrere Jesu fødsel.
I hvert fall har Frans fått æren for at julemotivet ble framstilt med tredimensjonale skikkelser i den italienske landsbyen Greccio på 1200-tallet. Siden har julekrybber blitt framstilt i alle slags materialer, former og størrelser, både som stall av tre og som hule i fjellet.
Kirken som manglet julekrybbe
Det fins mange julekrybber i de tusen hjem, men også noen i offentlige rom. Dette er fine steder å besøke med barn, og det er stas å kikke på figurene og gjenfortelle historien. I Son fins en av våre nyeste julekrybber – den er stor og lysende og står mot veien utenfor Son kulturkirke.
Den ser ganske forskjellig ut etter når på dagen man går forbi – om det er dagslys eller om lyset skinner fra selve krybben. Krybben er bygd av Kjell Lofthus og flere, etter en modell av Son-kunstneren Erik Thome.
Går du på bytur i Drøbak, vil du kunne se flere julekrybber: Blant annet en julekrybbe utenfor kirken – og en inne i kirkens våpenhus.
Sistnevnte er laget av kunstner Andrzej Siek fra Krakow, som fikk inspirasjonen til å lage disse figurene da han besøkte Drøbak kirke for en del år siden og så at det manglet en julekrybbe. I Ås kan du se julekrybba inne i kirken – der blir det satt fram en moderne variant fra Willow Tree i adventstiden.
En enkel, gratis juleopplevelse
Det er mye som er dyrt i jula, men også mye som er gratis og som fins rett rundt oss. Hva med å ta en rusletur forbi en av kirkene og kikke på julekrybba? Er det åpent i kirka, kan en gå inn og tenne et lys for noen man tenker på, eller delta på en konsert eller gudstjeneste. Er døra stengt, så er den utendørs julekrybba fortsatt åpen. Julekrybben minner oss om en julefeiring som ikke dreier seg om forbruk og vellykkethet, men om samhold og guddommelig nærvær midt i den alminnelige, mangfoldige verden.