Kari i SpareBank 1 Østfold-Akershus med klar melding etter en lang karriere som rådgiver i bank: Begynn å spare tidlig, da får du et bra liv!
Kari Weydahl Sandland har vokst opp på Sundby Gård i Nordby i Ås kommune. Der lærte hun tidlig å ta del i gårdslivet. Det være seg potetplukking, dyrestell og jordbærplukking. Hun var tidlig med faren sin til Økern Torg i Oslo hvor potetlasset ble solgt.
Vel hjemme igjen ble pengene telt opp og sortert i ulike seddelbunker. Dette likte hun godt, og kanskje var det allerede da at interessen for bank og finans som skulle bli mye av hennes yrkesvalg startet. Alle yrkesliv har en ende, og den 29. januar i år går hun av med AFP-pensjon.
I tiden i fra 1974 til 1985 var hun veldig delaktig i å selge frukt og grønnsaker på Ås torg sammen med sin mor. Hun var ofte med til Økern Torg og handlet inn varer før hun gikk på jobb i banken i Ås kl 08.00. I mange av lunsjene var hun ute og hjalp til med salget eller rydde på bordene.
Hun jobbet en kort periode i Vingreiser med salg av charterreiser over disk og telefon. Men så ble hun lei av å reise til Oslo samt det å jobbe annen hver lørdag. Dermed søkte hun seg over til Finans. Første jobb var i den gang Bøndenes Bank i Ås, senere Fokus Bank. Første tiden i bank var litt traust, men staheten overvant ulempen med det å ta toget til Oslo hver dag. Hun ble i Fokus Bank på Ås fra 1983 – 1997.
«Men alt dette var bare gøy, var jo litt yngre da. Viktig å være aktiv, det har man igjen for».
Kari bodde med familien i Vestby fra 1984 til 2009. Så kjøpte familien hus i Son – og har ikke angret et sekund på det. Hus på en flate og utsikt til sjøen er helt topp.
I 1999 søkte hun seg til Rygge Vaaler Sparebank som kunderådgiver ved kontoret i Våler. Da banken 10. desember 2001 åpnet kontor i Vestby var det naturlig å søke seg hit. Her har hun stortrivdes med å hjelpe kundene med privatøkonomi sammen med gode kollegaer frem til nå.
Brenner for å hjelpe unge inn på boligmarkedet
Mange unge opplever det som svært krevende å komme inn på boligmarkedet, og dette er noe Kari virkelig brenner for. Med gode råd og langsiktig sparing i BSU (boligsparing for ungdom) har hun bidratt til at mange unge kunder har kunnet realisere boligdrømmen opp igjennom årene.
Det er flere smarte ting de unge bør gjøre, men BSU er selve nøkkelen inn på boligmarkedet, sier Kari. Kravet til egenkapital er 15% og derfor er det viktig å starte tidlig å spare. Det som er så fint nå, er at banken også kan tilby «boligsparing for barn». Da kan foreldrene begynne å spare til bolig for barna allerede fra de er helt små, og det er mulig å spare inntil 300. 000 kroner på denne kontoen. Dåpsgaver, bursdagsgaver, jule-gaver og konfirmasjonsgaver gjennom barndommen som gis i form av penger, kan spares på denne kontoen.
Sparing må barn lære seg tidlig. – Da er det kjekt med sparebøsse, som de får når de oppretter konto i banken.
Kontoen må stå i barnet sitt navn og barnet får en god avkastning på sparingen. Når barnet fyller 18 år endres kontoen automatisk og blir hetende «BSU+», og øremerkes boligkjøp. Så for de som virkelig vil hjelpe barna inn på boligmarkedet med langsiktig sparing, er dette et superprodukt, fortsetter Kari.
Når man fyller 18 år så er det bare å komme i gang med vanlig BSU sparing. Hvis du da har skattbar inntekt får du 20% av årlig sparebeløpet fratrukket skatten din. Årlig sparebeløp er økt i fra 25.000 til 27.500 i år og du kan spare inntil 300.000,- til og med inntekståret 33 år. Det er ikke alle som klarer å spare 27.500,-. Alle som har en inntekt bør klare å spare dette beløpet. – Gjør du ikke det så bruker du pengene på alt mulig annet tull, sier Kari i fult alvor!
Råd til foreldrene
Når det gjelder å komme seg inn på boligmarkedet så må man ha egenkapitalen på 15% av kjøpesummen i orden. Maks belåning er 5 x bruttoinntekt. Med fullt oppspart BSU og 300-400’ tusen i årsinntekt så har du normalt råd til en bolig til kr. 2,5 millioner. Det blir ikke mye bolig av det. Er man to som kjøper med inntekt så endrer bildet seg. Det er med andre ord ikke lett for førstegangskjøpere å komme inn på boligmarkedet. Det er derfor kjempeviktig at ungene begynner å spare tidlig. Sett deg ned med ungene dine og ha en økonomikveld eller ta med deg ungene for en prat med oss i banken. Det kan lønne seg stort i det lange løp. Ungdommen vil takke deg siden for hjelpen.
Alle må betale husleie
Unge bør så tidlig som mulig lære å ta ansvar for egen økonomi, og en viktig del av dette er å sette av penger til faste månedlige utgifter, for eksempel husleie. Med månedlig BSU sparing kan ungdom som bor hjemme å «øve» på hvordan det er å flytte hjemmefra, enten ungdommen er flink til å spare selv eller at mor eller far får et gitt beløp hver måned som de setter inn på BSU konto for ungene sine. Det er viktig at de unge skjønner at disse pengene ikke skal røres, og at ungdommen får forståelsen av at det koster å leve og det koster å bo. Med jevn sparing gjennom hele året vil det ikke bli vanskelig å makse beløpet hvert år. Uansett hvor lite du tjener og du bor gratis hjemme er det mulig å spare, mener Kari.
Kvinner bør ta mer ansvar for egen pensjonssparing
Pensjon blir stadig viktigere å ha kontroll på. Kvinner er ikke like flinke til å passe på å ha spart nok til pensjon når den tid kommer. Tjenestepensjonen vil som regel ikke være stor nok og varer i 10 år fra du er 67 til 77 år. Kari oppfordrer derfor kvinner til å ta ansvar for egen pensjonssparing. Kom til banken så får du råd og veiledning. Jentene forstår ikke alltid hvor viktig det er å komme i gang med denne sparingen tidlig. Ofte så er det mannen som tjener mest og som oftest dør først, da er det fint å ha sikret seg for ettertid, i forhold til pensjonssparing for kvinner.
Pensjonisten
Pensjonisttilværelsen til Kari vil helt sikkert bli aktiv. På hytta i Spania, som hun gleder seg å reise til etter hvert. Hage og blomster står også høyt i kurs, og vil få mye godt stell. Turer med Vestby turlag får hun nå mer tid til. El-sykkel kjøpte hun i mars 2020 når koronaen kom. Mannen hennes hadde da hatt el-sykkel i ett år. Nå får de mer tid til denne aktiviteten også. I tillegg har hun to barnebarn i Moss som hun nå får mer tid til og skal kose seg med. Så dama blir nok ikke sittende mye på rompa, som hun selv sier. «Kjeder jeg meg, så er det sikkert nok frivillig arbeide jeg kan ta meg til i kommunen. Så dagene kommer nok til å gå fort.»
Vi takker deg på forhånd for flott innsats i banken, og mange gode råd og tips til alle som har fått din gode, hyggelige hjelp gjennom en lang yrkeskarriere.