I 43 år har Jan Løken ruslet til skobutikken i Moerveien. Nå skal han ikke slite ut flere såler på turen fra Paralellen til Ås sentrum. Nå stenger han døra for godt, og innrømmer at det er litt vemodig. Kona Rita er ikke helt enig.

 

Vestby Nytt er blitt henvist til backstage i butikken. Ikke før har vi fått kaffekoppen fylt opp før strømmen går. Et litt symbolsk øyeblikk om at noe er i ferd med å forsvinne fra Ås. Nemlig en veldreven skobutikk med et par ansatte, og som har vært et møtested for alle med føtter som trenger litt ekstra stell og pleie. Når Vestby Nytt kommer på gata selges de siste parene med sko i det som er opphørssalg og kroken på døra for Jan og Rita Løken.

Det er opphørssalg for Jan Løken skotøymagasin

De har aldri gått skoa av seg med en skoforretning i Ås, Jan og Rita Løken

Skal bli godt

- Det blir rart å slutte, sier Jan.

- Nei, det blir deilig med fri nå, sier en sprudlende Rita på myk sørlandsdialekt.

- Det har vært gøy å dra på jobb hver dag, sier Jan.

- Gøy? spør Rita. - Har du glemt alle de gangene du måtte gå på jobb på lørdager med småunger i huset som hadde lyst til å gjøre noe helt annet med pappa enn å se han dra på jobb.

- Å, det var ikke så ille, sier Jan og heiser litt unnskyldende på smilebåndet.

- Det hjemme syntes nok det, kommenterer Rita.

Og sånn går nå praten, mellom to spreke pensjonister som egentlig er klar for å gjøre helt andre ting i livet enn å selge sko. For det passet utmerket å slå av lyset nå. De trengte ingen gravemaskin til den jobben. Det innrømmer de begge.

- Både ansatte og vi runder pensjonsalder og har sånn sett god samvittighet for å stenge døra.

- Jeg har vært i samtaler med flere som har ønsket å overta butikken, men som etter en helhetsvurdering har funnet ut at det skal mye arbeid til for å få den til å gå. Jeg har vært heldig som har hatt en mengde faste kunder både fra Ås og kommunene rundt, og en ny eier måtte ha startet på nytt, og ikke minst stå på gulvet selv. Det er tøft å drive i dagens marked. Det er økt konkurranse fra nettet. Særlig når det gjelder barnesko.

- Når leieperioden også går ut i slutten av oktober, falt på en måte alle brikker plass for å avslutte dette eventyret, sier Jan.

- Drivkraften har vært å bygge opp en sunn bedrift. Skape noe, hjelpe kunder til å bli fornøyde, som jo er en glede i seg selv, og det synes jeg vi har klart.

- Det er en tid for alt som det heter, og det er greit å slutte før han må komme seg ut av butikken med rullator, kommentere Rita muntert.

- For det hadde han kanskje gjort om det ikke var for meg, legger hun til.

En utdøende rase

- Vi som driver forretning på denne måten, som en liten familiebedrift, er nok en utdøende rase, hevder Jan.

- Nå skal alle inn på store kjøpesentra, og jeg merket at noe skjedde da det dukket opp senter både i Ski og på Vinterbro. Samtidig kom det et tilsig av kunder fra hele Follo. Mange dro forbi Ås, så jeg tenkte at noen ville sikkert også stanse her. Og det var riktig tenkt. Det ble flere kunder også til oss.

- At det var en skobutikk til i Ås var bare en fordel. Det ga skjerpet konkurranse og en trygghet for kundene at vi konkurrerte både om pris og service.
Jan tok over forretningen fra sin far, som startet opp i 1955.

- Det var egentlig aldri planen at jeg skulle overta, men da jeg kom hjem etter en tid i Forsvaret hjalp jeg litt til i familiebedriften. Siden har jeg vært her.

- Det må jo bety at du likte både salg og mennesker?

-Ja, det er nok riktig. Det har vært et hyggelig yrke. Både det med handel og møtet med mennesker. Ellers hadde det vel ikke gått.
Det var nettopp da han var i Forsvaret i Kristiansand at han møtte Rita.

- Jeg trodde jo det skulle være lett å lokke han med til Sørlandet, men der tok jeg skikkelig feil, sier Rita.

– Jeg måtte pent være med til Ås. Skal jeg være ærlig har jeg nok savnet hjem ganske ofte, men nå har vi kjøpt oss en liten leilighet i Kristiansand, så nå blir det andre boller.

En sunn butikk

Jan innrømmer at det har vært en god og sunn bedrift han har drevet i Ås. «Gode sko for vonde føtter» har alltid vært hans glade budskap til kunder som kommer inn og etterspør sko.

- Folk har ulike føtter. Sålen er viktig, og det skal en smule kompetanse til for å gi folk riktig såle, og sko de blir fornøyde med. Husk at føttene skal bære hele kroppen. Går du feil setter det seg i rygg, skuldre og nakke. Derfor er sålen helt avgjørende. Det er ikke gitt alle butikkansatte i skoforretninger å kunne yrket. Vi har nok skåret mye på vår kompetanse, og derfor har vi hatt faste kunder i årevis, forteller Jan.

- Det er grunnen til vi også har hatt de kanskje litt kjedelige skoene, som mange foretrekker, men som de ikke går inn i en ortopedisk spesialbutikk for å kjøpe. De vil gå i en vanlig skobutikk med stort utvalg. Og så har Rita tatt seg av det litt moteriktige og det litt spesielle, legger han til og kikker fornøyd bort på kona.

Etter 43 år er det slutt for Jan og Rita Løken med skoforretning i Ås

Snart er ikke Rita og Jan Løken lenger å se inne i sin skoforretning i Ås

- Opphørssalget har gått over all forventning. Det var som ved salg i gamle dager. Skikkelig trøkk. Nå er det jo salg hele tiden. Da vi åpnet salget, sto det lang kø utenfor døra. Folk som vi aldri hadde sett før syntes det er leit at vi gir oss. Litt morsomt det. Vi har vært et team, og selv om Rita også har hatt en annen jobb har hun vært en helt nødvendig stand in i butikken.

- Nå blir det lange dager på sofaen?

De ler begge to.

- Nei, nå skal vi ha oss drivhus. Dyrke tomater. Kose oss i hagen. Ta en impulsiv reise, om så bare til Oslo, sier Rita.

- Noe vi aldri ha kunnet gjøre. Sykle lange turer, dra til Kristiansand å fiske makrell, spise rabarbrasuppe og leve livet. Vi skal ikke gå skoa av oss, det skal jeg love deg, sier de nærmest i kor. Så kom lyset tilbake.

 

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.