ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

Stemningen var høy og innbudte gjester kastet glans under den viktige kulturbegivenheten på Ramme i midten av mai måned. Solen strålte om kapp med Petter Olsen som selv ledet an fra perle til perle.

Dagen startet med åpningen av årets kunstutstilling, “Munch by the Fjord II” i billedgalleriet. Utstillingen belyser Edvard Munchs produksjon av kunst på papir i hans tid på Ramme: Tegning, grafikk og akvarell, og er kuratert av kunsthistoriker Margrethe Lømo. I tillegg vises oljemalerier av Munch, Krohg, Thaulow, Kittelsen og andre fra stedet.

Gjester fra inn- og utland var invitert og beundret utstillingen hvorpå de, med en humørfylt Petter Olsen i spissen, vandret inn og rundt i Havlystparken, på stier og over broer, før deilige forfriskninger ble servert i Korshagen.

Bronsefiguren “Solveig” avduket

Etter endt bespisning, møtte forsamlingen Hvitsten trommekorps, som kom taktfast trommende og marsjerende i sine islendere, skinnvester og skipperluer. Et høytidelig og flott skue. Korpset ledet an ned til fjorden og til plassen Kullboden nedenfor Munchs hus på Nedre Ramme. Direktør ved Munch i Oslo, Tone Hansen, talte, og stod side om side med Petter Olsen og den svensk-nordiske billedhuggeren Peter Linde som har skapt bronsefiguren Solveig med eplet. Etter en høylydt og høytidelig salutt, dro kunstsamleren Christian Ringnes av det røde kledet, og den tre meter høye bronsefiguren Solveig med eplet stod frem i all sin prakt på odden på andre siden av bukten. Skulpturen er inspirert av Høstende kvinner i Auladekorasjonene som er malt av Edvard Munch.

Edvard Munchs hus ferdigstilt

Til sist, men for mange selve “rosinen”, fikk man vandre rundt inne i Munchs hus, Muncheramme på folkemunne, bygget av Hans Pettersen i 1891 (Petter Olsens farfars tremenning. Maleren kjøpte den vakre eiendommen ved vannet i 1910, og her ble bl.a. mange av hans monumentale verk til.

– Jeg har kjøpt Villaen Nedre Ramme – herligt beliggende – omgivet af Skov og stor Have med 600 meter Strandlinie – Det er den smukkeste eiendom i Kristianiafjorden». «Det Sted jeg har er næsten det vakreste langs hele Kysten (…)», skrev Edvard Munch til sin tante Karen. Han gjenga naturen i sterke farger. På de tilrettelagte stiene kan man selv se hvor han malte bildene.

Inne i det vakre huset er interiørene, ved hjelp av landets beste restaureringsekspertise, tilbakestilt til Munchs tidsepoke. Etter sommersesongen vil man kunne møtes, bespises og overnatte i huset.

Sesongåpning av Havlyst

Sesongåpning på Ramme betyr også åpning av den storslåtte Havlystparken, en europeisk hage med mye innhold og mange overraskelser.

– Det er mye humor og romantikk her, sier Sanna Sollerman som er hovedgartner på Ramme.

Arkitekten Geir Helland og Petter Olsen har arbeidet med det meste av arkitekturen i parken og på Ramme i over tretti år. Et livsprosjekt som gleder og beriker og som stadig er gjenstand for Olsens kreativitet.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.