ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

Interessen for tidligere tiders inventar holder seg levende. Epokene man brenner for kan variere etter hvilken generasjon man tilhører. Retro står kanskje høyest i kurs hos dagens unge voksne.

På antikk- og bruktmarkedet i Kulturkvartalet i de gamle butikklokalene til Rimi og ved siden av Villa Pup up baren som vil holdes hele august måned, finner vi en god blanding. Her er en egen retroavdeling og en stor del antikviteter fra 1800-tallet og faktisk enda eldre. Hovedrepresentantene som stiller med bondeantikviteter er Torill Jølberg Røed og Eivind Røed. De selger hovedsakelig fra en familiegård de har arvet, men ikke har hatt anledning til å ivareta og beholde. Her er mange vakre ting, som skap og kommoder, småmøbler, bilder, gardiner og husgeråd vi aldri har sett noensinne. En manuell kombinert kjøttkvern og pølsestapper er for eksempel ganske spesiell.

 

Brudekjole i silke og kirkebenker fra Kråkstad

En av “rosinene” er en  vakker kryfarget brudekjole, antagelig fra rundt 1850, sydd i silke med tidsriktig hals, bærestykke og det smaleste livet en kan tenke seg. Brudekjolen ble brukt av skuespilleren Klaras mor som er i Torils familie et godt stykke bakover i tid. Røeds har også tatt vare på tilbehøret til kjolen som er håndsydde sko, korte og lange hansker i henholdsvis skinn og flortynt stoff og et par kyser. Noen kryfargede sløyfer og tøyhanser til herre ligger også i esken de viser oss. Om de skal selge disse godbitene, har de ikke helt bestemt seg for. Kjolen er uansett dekorativ der den blir hengt opp på et stort hjørneskap i mørkt tre med ovale dører.

 

En annen kuriositet er private kirkebenker som ble benyttet i Kråkstad kirke. I fordums tider eide noen bønder sine egne benker. De to som stilles ut, er henholdsvis med stofftrekk og skinntrekk, og den ene bærer tydelig preg av å ha blitt brukt flittig.

 

Gratis markedsplasser

Det er flere andre selgere i lokalet. Evy Thune, som har dratt igang markedet i utgangspunktet og skal drive en liten kafé med sine kaker fra Fru Thune Bakery og annet snadder, viser oss rundt. Her er snart 10 påmeldte som er i ferd med å komme seg på plass med bord fylt med et vell av mindre gjenstander og snurrepiperier. Paret Tove Evelyn Rønningen og Filip Rasmussen er “gamle travere” som trives med å selge egne ting og tang de ikke lenger har bruk for. De synes salg og gjenbruk er både sosialt og morsomt å holde på med, og pleier å delta på lørdagsmarkedene i Fredrikstad.

 

Har flere lyst til å selge egne brukte ting, er det lurt å ta en prat med Thune. Kanskje har hun en ledig plass en periode, siden ikke alle selgerne vil delta hele måneden. Thune og frister med kafé og hyggelige arrangementer som konserter og auksjoner, og dermed helt klart masse god stemning på kjøpet.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.