ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret

Denne prisen går i 2019 til Tor Åge Bringsværd, og han deler den med Lars Saaby Christensen og Herbjørg Wassmo. *Dette er den største æresbevisningen for fremragende kulturell innsats i Norge*, uttaler komiteen som valgte årets vinnere. De deler 1,5 millioner kroner, og får hver sin statue laget av kunstneren Nils Ås, og de får hver sitt diplom.

Les mer om kulturprisen under saken.

Maleri av Tor Åge Bringsværd på Sparebankgården i Vestby

Mest stolt er jeg kanskje av maleriet på veggen til den gamle Sparebankgården i Vestby, forteller Tor Åge.

Rekesmørbrød

Tor Åge begynte å skrive mens han tjenestegjorde i Marinen for fem kroner dagen. Det var akkurat den summen et fristende rekesmørbrød kostet i kantina i Horten, men akk så uoppnåelig for meg den gangen. En journalist inspirerte meg til å se om jeg kunne tjene litt ekstra (og dermed kanskje koste på meg et slikt smørbrød) så jeg begynte å skrive en spalte jeg kalt Pop Eye. Den ble populær og etter hvert ble det noen cowboy noveller mens jeg lyttet til Little Richard og Connie Francis. Senere ble det litt kongestoff og flere noveller, men seriøse saker var det enda ingen som ville ha.

Riksmål

– Det viktigste er å ikke gi opp, så jeg ga meg ikke så lett. Etterhvert fikke jeg laget et kåseri for NRK som ble antatt, men de godtok ikke at jeg selv skulle lese det jeg hadde skrevet. Min dialekt var ikke gangbart for NRK da, så de ville på død og liv ha noen andre til å lese det inn, men det ville ikke jeg. Det var da jeg la om til riksmål. Mange av mine venner reagerte nok litt på dettte med min nyerhvervede måte å snakke på, men det måtte til hvis jeg skulle få innpass i NRK radio. Det er morsomt å tenke på at jeg seinere har fått riksmålsprisen hele to ganger.

Det står skrevet

– Min første bok utga jeg på Pax forlag. Jeg ga den tittelen “Det står skrevet”. Seinere fikk jeg jobb som redaktør i dette forlaget. Uansett, Morgenbladet, som den gang var en svært konservativ avis, spurte i full offentlighet, hva i all verden mener Pax med å utgi denne boka? Visste du forresten at Albert Åberg heter Alfons i Sverige? spør Tor Åge. Jeg oversatte de Svenske bøkene om Albert til norsk og kranglet meg til navnebyttet. Det holdt hardt, men i ettertid går det vel an å si at bøkene om Albert Åberg ble veldig populære i Norge. Han oversatte bøkene om Ludde også. Kanskje det er noen av dere som husker dem?

Idéer til nye bøker

Barnebilde i sort/hvitt av Bringsværd med gyngehesten.

En bakgård i Skien, sommeren 1942: Forfatteren forer sin trofaste hest. Fra boken Hypp.

Stor hest, liten pike.

Alle hester fortjener minst èn gang i livet, å bli elsket av en liten jente også fra boken Hypp.

Den 16 november runder Tor Åge 80 år. Han har mange gode minner å se tilbake på. Og ikke minst idéer til nye bøker. Kanskje det ikke er så mange forfattere som er så produktive som ham? Jeg fikk med meg den siste boka hans som heter “Hypp”. Det er en flott bok om hesten i vår historie, fortellinger om myter og virkelighet. Alle hester fortjener å bli elsket av en liten jente, skriver Tor Åge. Er ikke det et nydelig sitat? Han er selv avbildet med sin favoritthest i boka.

PS. For de som vil vite mere om Tor Åge Bringsværd, skrev min kollega
Christine Berge et flott intervju med ham i årets Påskemagasin.

Anders Jahres kulturpris er en årlig utdelt pris som er en hederbevisning for utmerket arbeid, først og fremst for norsk kulturliv. Prisen er blitt utdelt siden 1990. Prisen er til minne om skipsrederen Anders Jahre fra Sandefjord i Vestfold. Det samlede prisbeløpet ligger på halvannen million kroner, og deles ut under en seremoni i Universitetets aula i Oslo 5. september 2019.

Prisutvalget er Åse Kleveland (leder), Bentein Baardson, Svein Olav Hoff, Svein Aaser og Helene Uri.

Les mer om Anders Jahres kulturpris på Wikipeida

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.