ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

Alt er klart for ny Sånafest i Hølen. Kunstfestivalen som arrangeres når sommeren er på sitt lyseste og nettene kortest. Da samles lokalbefolkningen og tilreisende for å la seg begeistre over samtidskunst i mange former. Til dans, musikk, gjøgling og halsbrekkende gateteater. For å nevne noe.

Oppfordringen til å bli med kommer fra Mikkel Rasmussen Hofplass og Thea Færden Bringsværd, de to største ildsjelene bak årets Sånafest. VestbyNytt møter dem i Hølen en varm og døsig søndag formiddag. Elva Såna glir brun og stille mellom grønne plener gjennom Hølen sentrum. Det høres hammerslag og verktøystøy fra Hølen Kafé. Duften av hjemmelagde kanelsnurrer blander seg med duften av syriner, og det er ikke slik at folk presser seg gjennom smågatene. Siste langhelg i juni vil gatebildet være et helt annet. Da vil det bli folksomt, lystig, fargerikt og spennende.

Et høydepunkt

Sittende i de vakre, gamle stolene på Hølen Kafé forteller Mikkel og Thea engasjert om alt som skal skje festivaldagene fra 20. til 25. juni. De forteller om 39 kunstnere som kommer fra 16 land, helt fra Australia blant annet, og det er lett å la seg imponere av det arbeidet som er lagt ned for å gjøre festivalen til årets høydepunkt i Hølen. Og midt i det hele står utstillingen, filmen og minnet om Andreas Strand Renberg svært sentralt. Vennen til Mikkel og Thea fra tidlig barndom. Den lokale multikunstneren, ildsjelen bak Sånafest, inspiratoren, gjøgleren, og medmennesket Andreas som gikk bort i fjor bare 38 år gammel. Denne helgen vil han på mange måter bli levendegjort gjennom kunsten og ikke minst gjennom dansen.
For lyden av hammerslag og sirkelsag kommer fra annekset til Hølen Kafé. Der bygger dugnadsgjengen en liten kino med dype gamle kinostoler, hvor kortfilmen til Andreas, «Why I dance», blir vist. En dansedokumentar som berører, som har mottatt en rekke norske og internasjonale priser, og som publikum må få med seg.

Fotoutstilling

I kafeen vil prosjektet MASISI, Andreas sitt siste prosjekt presenteres. Det består av en samling fotografier som utforsker livene til homofile haitiske menn som har flyktet fra vold og trusler i Haiti til Santo Domingo i Den dominikanske republikk. Ordet “masisi” betyr homofil på haitisk kreolsk. MASISI var ment å være et tverrfaglig kunstprosjekt, skapt i samarbeid med homofile haitianske kunstnere, og skulle resultere i en danseforestilling, dokumentarfilm og fotoutstilling. Andreas gikk dessverre bort i desember 2022 mens han var i full gang med å utvikle MASISI-prosjektet.
– Det var viktig for oss å få med Andreas på denne festivalen. Da han våknet etter å ha ligget to måneder i koma under pandemien var detaljer rundt årets Sånafest det første han spurte om. Det viser hvor hans hjerte var. Så mye av det vi gjør i år gjør vi for Andreas, understreker vennene.

Noe for alle

Mikkel og Thea er klar på at festivalen skal være noe for alle.
– At det er sterke innslag av samtidskunst høres kanskje skremmende ut for noen, men denne festivalen vil komme tett innpå publikum, og vi tror den vil åpne øynene for mange på en ny og spennende måte. Enten det er musikk, teaterforestillinger, workshops eller den gode samtalen på morgenkvisten med noen av kunstnerne. Dette vil ufarliggjøre både kunsten og kunstnerne, og samtalene vil bli styrt av en profesjonell ordstyrer. Barna vil helt garantert fryde seg over belgiske akrobater når det inntar Hølen, og åpningskonserten med saxofonisten Bedik Giske vil bli både lydhør og vakker.
– Vi har flere prosjekter i samarbeid med den lokale kulturskolen. Flere av aktivitetene er laget av ungdommer, blant annet korte drop-in danseparties hvor både spillelister og DJ jobben er overlatt ungdommene. Hva med en 10 minutters danseøkt før jobb på Vestby togstasjon eller Son torg? Spør Mikkel. – Dette vil bli så populært at det må bestilles tid på nettet.

Bo hos private

Mange kunstnerne ønsker å bo privat, som i seg selv er en opplevelse.
– Flere blir derfor værende her lenger enn festivalen varer. Det bekrefter at det vi gjør blir satt pris på, mener Mikkel og Thea før de forteller om Sånanatt, to forestillinger på selveste Sankthans-natta.
– Den ene er en type vandrefestival, og så vil det skje noe på Såna-elva med levende lys. En flåte med en brennende kråke være midtpunktet, og det har ikke noe med vårt forhold til Moss å gjøre, understreker de med en liten latter. – Publikum vil bl.a. møte dansere fra Catelonia i forestillingen NEST av Marie Gyselbrecht. Produsenten bak denne forestillingen er også kunstnerisk leder for en liten festival i en spansk landsby med bare 200 innbyggere, som vi har startet et spennende samarbeid med.
Både Mikkel og Thea understreker at de vil bruke omgivelsene og nærheten til naturen i Hølen helt bevisst. Mange av prosjektene skal være utfordrende, men med humor. Folk skal gledes samtidig som det vises at det tas risker.
– Vi tror det vil bli en festival for alle, så nå er det bare for folk å kjøpe dagspass for 450 kroner, eller 350 for alle under 25 år, sier de to ildsjelene smilende.

Se hele programmet et annet sted i VestbyNytt

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.