Elena gleder seg til både Rybak og resten av årets klassisk i Drøbak
Det blir mer klassisk musikk i Drøbak også denne høsten og vinteren. Det sørger Klassisk i Drøbak for.
I 10 år har Elena Shalneva Sirnes sørger for flotte klassiske konserter i Drøbak kirke. Når kommunen har avviklet sine velkjente Sommerkonserter, har Klassisk i Drøbak overtatt kirken på lørdager og laget flotte konserter med noen av de beste klassiske utøverne publikum kan ønske seg. Så også denne vinteren. Men det begynner allerede i november.
Meget dyktig
Da kommer multitalentet Alexander Rybak på besøk til Drøbak kirke. Flasket opp som han er på Nesodden, er det mange som kjenner godt til Rybaks fantastiske musikalske verden. Enten det gjelder glitrende fiolinspill, fremragende Grand Prix deltagelse med framføring av egen poplåt både med fiolin og sang, et scenetekke som mange misunner han og ikke minst en suveren håndtering av sitt publikum. Noe han startet med allerede da han et par never stor var med sin pianospillende pappa på et fortau i Drøbak og spilte med hatten foran seg. Og mange husker sikkert han opptreden i Badeparken da han trollbandt en hel hærskare med unge jenter og gutter.
- Nå kaster han seg på flyet fra Los Angeles, hvor han har bygd opp sitt eget studio, jobber som filmmusikk-komponist, og kommer til Drøbak sammen med en pianist Stefan Ibsen Zlatanos og mezzosopran Ebba Lejonelou, til daglig ansatt ved Kungliga Operan i Stockholm. Jeg tror jeg kan love en litt annerledes og svært så humørfylt og spennende konsert, hvor ikke minst Alexander vil glede publikum med overraskende musikalske krumspring, forteller Elena. - Her blir det en liten musikals buffet som inneholder alt fra pop og jazz til de vakreste klassiske musikk-stykkene. Det blir gjenkjennelig musikk for publikum, og lydhør og vakker musikk alle vil nikke begeistret til.
- Alexander behersker de fleste stilarter, noe som absolutt vil være varemerket for denne konserten. Han arrangerer også sin egen musikk, og en helt ny og spennende versjon fra Carmen vil blant annet stå på menyen. Når billettene legges ut for salg tror jeg det kan være lurt å være tidlig ute med å kjøpe, hevder Elena.
Flere go’biter
Så vil det ta et par måneder før hele resten av Klassisk i Drøbak serien arrangeres. Det skjer fra midten av januar og utover. Seks konserter i alt, og med en herlig variasjon av klang og musikalske farger. Uten å gå detaljert inn i alle konsertene vil «De fire årstidene» av Vivaldi være er ett av mange musikkstykker publikum kan glede seg over når vinteren kommer til Drøbak. Her vil Elena selv spille på kirkens cembalo, i god barokk tradisjon.
- Dette er et fantastisk instrument som benyttes alt for lite, mener Elena, og vi er derfor glade for å kunne ta det i bruk til kanskje et av de mest kjente verkene fra barokken. Vi får også besøk av noen så sjeldent som saxofonkvartetten JÒR. Denne kvartetten kan publikum virkelig glede seg til, og selvsagt kommer noen av de beste pianistene i Norge på besøk. Vi ha flere som gjerne ønsker å spille på Klassisk i Drøbak, og som stortrives med akustikken i Drøbak kirke.
Elena er selv en svært god pianist og pedagog
Trenger en arena
Når vi spør Elena om hva som driver henne i arbeidet med Klassisk i Drøbak, svarer hun at det er mange ting.
- Først fordi klassiske utøvere trenger en arena. Det er mange dyktige musikere i Norge, men det er ikke alt for mange arenaer å presentere seg på. Derfor er Klassisk i Drøbak viktig for mange. Men det er også kjærligheten til musikk generelt, og til klassisk musikk spesielt. Jeg vet jo at det å kunne mestre på en scene gir store synergier for alle dem det gjelder. Det å kunne presentere musikk for andre er ikke bare en glede, det er også en utfordringer. Det krever konsentrasjon, innlevelse, disiplin og nøyaktighet. Hver konsert er en slags enten eller, du feiler av og til, og du lykkes forhåpentligvis for det meste. Foran et publikum hvor alle har et forhold til musikk.
- Så du mener alle har et forhold til musikk?
- Ja, jeg mener også at alle har en musikalitet i seg. I mer eller mindre grad selvsagt. Og jeg tror at de som mester å presentere musikk foran et publikum, enten det er stort eller lite, lettere kan mestre andre utfordringer i livet. Ikke minst i arbeidslivet generelt. Musikk er på mange måter en slags terapi, og jeg tror alle kan lære noe.
- Og så er det gleden av å lage konserter for et hyggelig og takknemlig publikum. Slik vi har gjort i 10 år nå, med stor hjelp fra Norsk kulturråd. Det gir også meg en glede, ikke minst når vi klarer å fylle kirken med fornøyde mennesker som gir uttrykk for at de liker det de hører. Og det tror jeg mange vil gjøre denne vinteren også, uttaler Elena optimistisk.