ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

-Bøy deg i knærne, sånn ja, bra! Jan-Eddy Narozny (58) veileder en av de unge håpefulle som er møtt opp på Jan-Eddys jubileumsfest på skøyteisen i Moss ishall. Ildsjelen Jan-Eddy har hatt skøyteskole vinterstid for Vestbys befolkning siden 1980 og dette skal feires. Med moro på isen, boller og kunstløpoppvisning.

Det startet for over 40 år siden

Det hele startet på banen ved Randemfaret i Vestby, der 16-år gamle Jan-Eddy kjørte traktor for å måke snø og laget is og hockeybane. Som 18-åring startet han å undervise de andre barna i gata på skøyter. Og har siden fortsatt. Den aktive skøyte-entusiasten har spilt tre år på A-laget til Ski, vært hockey-trener og i tillegg håndballlærer i 21 år. Fremdeles spiller han hockey en gang i uka.

Stort oppmøte på jubileumsfesten

Barn i alle aldere, foreldre, familie og hockeyvenner møtte opp i Moss ishall for markeringen. Høgdabanen ved Randem er vanligvis Jan-Eddys arena, men med mildvær og ingen is fikk han ved hjelp av sponsorpenger fra JI Bygg mulighet for skøyte­skole­markering på kunstis i Moss. Anslags­vis var det mellom 70-80 barn som møtte opp på isfesten den 4. januar.

Barna blir raskt flinke

Noen barn brukte kasser eller en pingvinfigur til støtte og balanse, mens de mer viderekomne spilte hockey i andre enden av banen. Det viktigste er å ha det gøy.

-Det er givende å se hvor mye barna lærer og at det er stor interesse for dette, forteller Jan-Eddy som grunn til at han har holdt på så mange år med skøyteskolen. For å lære å gå på skøyter er det viktigste å brukte tid på isen. Barn blir raskt flinke etter bare noen få ganger. Og begynn gjerne tidlig, fra 3-års alderen, råder han.

Med en pingvin eller kasse til støtte blir det både gøy og enkelt selv for de minste nybegynnere.

Jan-Eddy har har lært opp generasjoner

Willam (8) og Nicolay (5) og far Anders Martinsen fra Vestby har funnet veien til Moss ishall. Det er ikke første gang guttene er med på skøyteskolen. Faktisk har far Anders også vært på skøyteskolen til Jan-Eddy da han selv var ung, og tatt sine første skøytesteg på Høgdabanen. –Jan-Eddy er en levende legende. Han har gjort mye for barn og unge i Vestby. Han kan dukke opp første juledag og sprøyte is, han sørger alltid for is på Høgdabanen, forteller Anders.

Jan-Eddy er en levende legende. Han har gjort mye for barn og unge i Vestby. Han kan dukke opp første juledag og sprøyte is, han sørger alltid for is på Høgdabanen, forteller Anders.

Brødrene Nicolay og William koser seg på isen.

Skøytelek og kustløpoppvisning

Jubileet i ishallen startet med skøytelek og veiledning av Jan-Eddy, det ble øvd på svinging, hoppe over et tau og bremsing. Deretter var det for anledningen en kunstløpoppvisning fra Moss Kunsløpklubb med jenter som tok galante svinger og piruetter og nesten svevde over isen til musikk. Alle barna som satt og så på fikk samtidig saft og boller. Etterpå var det bare å kose seg videre på isen igjen for de oppmøtte.

Emine (4) og Amilia (8) sammen med mor Charlotte Nygaard har gått noen vintre på skøyter på Risilbanen, men det var første gang de var på skøyteskolen til Jan-Eddy. Jentene og mor koste seg på isen og mor syntes hele opplegget var helt rått, kjempebra!

De fleste barna som spilte hockey har vært med på Jan-Eddys skøyteskole i flere år.

Jenter fra Moss Kunstløpklubb nærmest svevde over isen til publikums begeistring.

Skøyteskolen fortsetter 

På spørsmål til Jan-Eddy om hvor lenge han vil holde på med skøyteskolen svarer han, i hvert fall 7 år til, så han kan undervise alle barnebarna sine også. I ishallen var alle Jan-Eddys 3 barn møtt opp sammen med hans 5 barnebarn.

Utenom å sprøyte is på Høgdabanen og holde skøyteskole har Jan-Eddy nok å ta seg til i fritiden. Han kjører også skiløyper på vinteren mellom Vestby og Ås. På dagtid jobber han med trelast på Ski Bygg. I tillegg er han en hobbybaker som lager over 30 kransekaker hvert år, for å nevne noe!

Om kulda kommer og det blir mulig å lage is på Høgdabanen igjen planlegger Jan-Eddy tre skøyteskole-kvelder til. Interessen for skøyteskolen har økt de siste åra, i fjor var det over 80 barn på den første kvelden. Han annonserer tid og dato på oppheng og i facebookgruppa Vestbys venner. Det blir is på flere naturisbaner i Vestby om kulda melder seg, i tillegg til muligheter for skøyting på tjern og vann. Hvis det blir lenge å vente på gode forhold er de nærmeste skøytehallene med kunstis i Ski og Moss.

SKØYTEMULIGHETER PÅ BANER OG VANN (om stabilt vær med kuldegrader):

Baner: Risilbanen ved Vestbyhallen i Pepperstad, Grøstad Stadion ved Soleskog, Høgdabanen i Måneveien ved Randem, Hvitsten Grendehus, Hølen Skole

Tjern/ små vann: Kolåstjernet ved Son, Stavnestjernet ved Kjøvangen, Breviktjernet ved Brevik skole, Haugertjernet og Kjennstjernet.

Utenfor Vestby kommune: Kirkeparken i Moss med stemningsfull musikk og lys.

Større vann: Årungen i Ås og Vannsjø ved Moss.

Ishaller som garantert har skøytemuligheter hele vinteren finner du i Moss og Ski.

Det hjelper med litt oppmuntring fra mor og støtte av en pingvin når man øver seg på skøytegåing.

Jan-Eddy gir instrukser før en ny øvelse på skøyteisen.

Charlotte Nygaard med jentene Emine og Amilia.

Jan-Eddy gir tips og råd til de unge skøyteløperne.

Med en pingvin til støtte blir det både gøy og enkelt å mestre skøytegåingen. 

Jan-Eddy sammen med hockey-kameraten Skule Huseby.

Aslak og de andre barna tok seg en velfortjent pause med saft og boller.

Saft og boller til alle barna.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.