Vi ble invitert til åpning av Frøbibliotek på Son bibliotek tirsdag 6. februar 2018. Ylva Lindestad holdt et entusiastisk foredrag om ordningen, og muligheten for å låne med seg frø hjem for første gang! Til sammen ca. 20 personer i alle aldre kom for å høre og lære om frø.
Veldig mye takket være Vestby Hagelag, mulighet for å låne frø gratis på bibliotekene i Vestby og Son. Tanken bak prosjektet er å gjøre frø tilgjengelig for alle som ønsker å prøve seg på dyrking og sanking av frø. Sortene er valgt ut med tanke på at de skal være enkle å få til, også for begynnende hageentusiaster, og bra for det biologiske mangfoldet i området. De fleste sortene er også spiselige, inkludert blomstene. Så for de som i tillegg ønsker å dyrke litt mat selv, er dette en god mulighet for å teste de grønne fingrene i samklang med kjøkken-ferdigheter.
Fra venstre bibliotekar Ylva Lindestad. I fra Vestby Hagelag: Anne C. W. Mathisen, kasserer Gerd Stubberud, Charly, Greta Nermo
Om du ønsker å benytte deg av tilbudet, kan du gå på biblioteket og låne på følgende måte:
LÅN Lånet blir registrert, og du får frøene med hjem.
DYRK I løpet av sesongen.
HØST Nyt og spis, før du på høsten sanker frø.
LEVER Frøene på biblioteket.
Gratis mini-kurs i høsting av frø
Om du synes frø-sanking kan virke utfordrende, vil det også bli satt opp gratis mini-kurs i høsting av frø den 13. september på biblioteket i Son, før det blir foredrag om vintergrønne planter. Så for de som ikke kan det fra før, vil det bli mulighet for både å lære, og for å møte andre med samme interesse. Vi håper mange har lyst til å dyrke med oss!
Kom på biblioteket og lån
Det er valgt ut 12 sorter, 6 grønnsaker og 6 blomstervarianter.
For å nevne noen planter det er frø til er:
- Lavendel,
- Valmue
- Blomkarse
- Ringblomst
- Solhatt
- Tagetes
- med flere.
Tenk så gøy det blir å sette ut disse spirene i jorda i mai måned. Det er noe å se frem til nå på vinteren når man sår og venter på spirene som gror og gror… Anne C. W. Mathiesen kunne fortelle at de var selvforsynte av grønnsaker gjennom sommeren..
Lure ting å tenke på (LTP)
Ylva Lindestad viste flere fine fremvisninger i fra projektor. Det som er lurt å tenke (LTP) på er: – Hvor vil du dyrke? – Hvor mye plass har du? – Hva liker du å spise? – Hvor mye tid/krefter har du til hage? – Hvem kan være vanningshjelp om sommeren, eller vil du eventuelt investere noe i selvvanningsanlegg.
Dyrkingen
Bruk nærigsfattig såjord til oppstart. Med næringsfattig jord får du sterke planter! Lindestad anbefaler kompostering. Den beste jorda lager du selv av mat- og hageavfallet ditt. Fint å ta vare på gammel pottejord for å blande det i såjorda. Kommunen har også avfallsreduksjon for dem som har kompost. Kontakt MOVAR for ytterligere informasjon.
Lys er viktig
Skal du starte å så frø inne i vinter eller vår vil du trenge ekstra lys til plantene dine for at de skal bli kraftige, vokse godt og tåle å bli plantet ut. Sår du litt planter selv eller overvintrer planter er det lurt å investere i plantelys. Plantelys er rett og slett en kunstig lyskilde som gir både nok og riktig lys for å fremme plantenes fotosyntese. Bruk gjerne lange lysstoffrør over vinduskarmen hvis du dyrker inne i huset ditt.
Del din suksess
Ylva Lindestad ønsker at alle som setter frø skal inspirere alle om hvor fint det blir. Del gjerne suksessen din og send bilder på facebook eller på mail. Lindestad hjelper deg også på biblioteket når du registrerer deg som bruker av frøene i frøbiblioteket. Det kan bli en spennende start på en givende reise i planteriket.
Åpen hage hos Greta Nermo
Kan avslutningsvis nevne at det blir åpen hage hos Greta Nermo i Randemsletta 14 i Vestby den 24. juni. Så har dere hageentusiaster litt av hvert å se frem til… Lykke til med dyrkingen.