ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

ANNONSE

De elleve damene samlet på Son Spa for å feire 100 års jubileet til Såner syforening

 

Starten den 22.januar 1920

– Vi har videreført det våre mødre, bestemødre og svigermødre har gjort før oss, forteller nåværende leder og kontaktperson i Såner syforening, Karin Grimsrud. Det hele startet med 16 medlemmer den 22.januar 1920.
– Vi var ca 16 år gamle i 1964 da mange av oss her ble medlemmer i syforeningen, forklarer Karin. I dag har hun med seg Såner syforening sin historiske medlemsprotokoll. I 1926 begynte den ansvarlige å skrive ned alt foreningen gjorde når det galdt det økonomiske, både de pengene som kom inn og de som gikk ut til ulike formål. Karin er stolt over alt Såner syforening har fått til i løpet av sine 100 år. De elleve damene har nå passert 70 år, men de holder foreningen stadig livskraftig og aktiv. I kveld skal de feire på Son Spa med en 3-retters selskapsmeny og fem serveringer, organisert av «festsjef» Ellen Gilberg.

Maten på medlemsmøtene

I gamle dager var serveringen under medlemsmøtene et kapittel for seg selv, med flotte smørbrød og opp til 5-6 kaker, forteller ivrige damer. Spesielt Margit Ek sin «Lagkake» var berømt. Den bestod av tre lag med eplesyltetøy imellom og melis på toppen. Og som om ikke det var nok – en utvalgt kokk fra bygda ble hentet for å lage hjemmelaget salat og kabaret til dem. Så medlemsmøtene den gang bar preg av stor fest. Damene forteller at de ikke har så mye smørbrød og kaker lengre under møtene, de er blitt mer moderne i matveien. Men de har mye flott mat fremdeles. Det serveres middag og kake, som feks svinekam og rullekake med krem og mandler. Her spares det ikke på noe!

Sosialt fellesskap

– Vi møtes en gang i måneden og holder på fra kl 19 til ca kl 2230 eller kl 23, forteller damene.
– Det er utlodding hver gang, vi betaler ikke medlemsavgift. Dessverre har vi ikke så mye syvirksomhet lengre, men noen av oss syr og strikker mens vi prater og løser samfunnsproblemer. Medlemsmøte-tema blir til underveis, tilføyer de. Når det gjelder håndarbeid er noen flinkere enn andre. Karin feks broderer barnebunad og driver med salg av brukte kjoler «på fritiden». Vestby Nytt sin reporter konkluderer med at det er syforeningens rike historie og det sosiale fellesskapet som binder disse elleve flotte, festkledde damene sammen og som denne kvelden skal feire 100-åringen!

Alterduk til Såner kirke

Gavmildheten og veldedigheten har vært den røde tråd i Såner syforening. Damene har smykket både gamle og nye Såner kirke med sine broderier og gjenstander. I 1929 kjøpte de en lang løper til Såner kirke, pluss et katafalkteppe og søyler til bruk i begravelser. I syforeningens protokoll-historie fortelles det om mange kjøp og gaver til gamle Såner kirke. På 1960-tallet ble det brodert en alterduk i svart søm til gamle Såner kirke. Under brannen den 25.mai 1995 gikk alt med i flammene. Det eneste som ble igjen var et smeltet skål og en tømmerstokk-rest, forteller damene. Etter innvielsen av den nye kirken i år 2000 ble det på nytt gitt gaver til kirken. Den nye kirken ble utsmykket med ny alterduk i plattsøm, brodert av Såner syforening i 2001. Den ble designet/tegnet i farger av den nå avdøde Sonkunstneren Dagny Hald. Hun og mannen Finn Hald fikk i oppgave å smykke ut prekestol, døpefont og alter i den nye Såner kirke. Damene viser fram et bildeutsnitt av broderi-skissen til alterduken, her i glass og ramme. Syforeningen har også kjøpt nye flagg til kirken. De har donert en 7-armet lysestake, en rød løper og Gyldenlærstoler. Såner kirke er dessuten blitt pyntet av dem ved flere anledninger, feks ved deres barns giftemål.

Den øvrige historien

I protokollen finnes alle detaljer i historien til Såner syforening. Karin trekker fram fra arkivet at foreningen fra 1925-29 gir bort en foreningstur til Sauholmen. Fra 1926 til 1929 får fem familier 10 kr årlig til jul. I 1929 og 1930 får to barn på Grefsrud sko og klær. Det ble sendt 50 kr til Finland under vinterkrigen fra 1939. I løpet av krigsårene her i Norge, hjalp foreningen til under mange festligheter, blant annet kirkebryllup. I gamle dager ble pengene som ble samlet inn på medlemsmøtene, lagt i en serviett og bragt med til banken, forteller en av damene. I 1931 telte de 22 medlemmer, og i 1937 var de 30 medlemmer. I gamle dager kom mange av medlemmene fra gårdene i Sånerområdet. I dag er nesten alle boende i Vestby kommune, med unntak av noen få som bor i nabokommunene. Å være leder i Såner syforening går på omgang. De har en ganske flat struktur, og lederoppgaven går stort sett ut på å ha ansvar for det økonomiske. 100-åringen har forhåpentligvis mange gode år foran seg, med syhistorien deres som bakteppe og inspirasjon videre.

 

Navn på de elleve damene som er medlemmer i Såner syforening og som deltok på festen på Son Spa :

Karin Grimsrud, Liv Wollebæk, Ellen Gilberg, Frøydis Tegneby, Ingrid Ustvedt, Liv Eikenes, Grethe Larsen, Bjørg Grimsrud, Eldbjørg Grimsrud Gathe, Tove Lundberg, Lene Meum (Griimsrud).

Fest for 75 år siden i Såner syforening. Bildet er datert Grimsrud 20.01.1945.

Under har vi lagt ut flere bilder:

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.