ANNONSE

ANNONSE

Egenannonse Mediasenteret
ANNONSE

-DET ER SÅ LITE SOM SKAL TIL FOR Å GJØRE NOE SOM BETYR NOE FOR ANDRE MENNESKER.

Petter Uteligger forteller engasjerende om sine erfaringer og møter med mennesker etter 52 dager som uteligger i Oslo for et fullsatt Vestby bibliotek.

Oppmøtet på biblioteket er over all forventning, over 150 mennesker har samlet seg mandag kveld  3. september for å høre på opplevelsene til Petter. Mental Helse Vestby feirer 40 år og leder Solfrid Lekva er stolt over at de har fått med Petter for denne markeringen, et arrangement som også var en del av Folkehelseuka.

Petter Nyquist er kjent gjennom dokumentarserien på TV2 fra 2015 «Petter Uteligger» -52 dager på gata i Oslo og flere oppfølgende dokumentarer fra gatemiljøet.

Petter har bakgrunn som eventyrer og filmmaker.

På videregående var ikke ­Petter den beste på skolebenken, og han følte skole og militæret var noe som ble prakket på ham.  Da han ble bedt med på en ekspedisjon til Nordpolen følte han for første gang i livet han hadde valgt noe selv og satt sine egne mål. Turen var utfordrende fysisk og mentalt, men ga en enorm stor mestringsfølelse. Den var starten på hans karriere som eventyrer og filmfotograf. Det ble mange ekspedisjoner til fjerne strøk, som Mount Everest og Antarktis. Og alltid hadde han med filmkameraet.

På en tur der han og Alexander gamme krysset Las Vegas på langs med pulk møtte han uteliggere i tunneler under gamblingbyen. Det ga sterkt inntrykk å møte disse menneskene og høre deres historier. Han begynte å tenke på at kun 30 minutter unna hjemmet hans på Kolsås utenfor Oslo fantes det mennesker på gatene i hoved­staden i lignende situasjoner. Mennesker han vanligvis bare gikk forbi.

Petter ble nysgjerrig og ideen om “Petter Uteligger-52 dager på gata i Oslo” ble en realitet.

Petter Nyquist forteller om den tøffe tiden som uteligger i Oslo. På jakt etter et sted å sove, mat og penger, ensomhet og frykt og hvordan han kunne føle seg verdiløs. Det satt langt inne å begynne å tigge, og han opplevde at folk gikk rett forbi uten å møte blikket hans og en dame sølte til og med kaffe på ham uten at hun brydde seg.

Men han opplevde også mye varme og kjærlighet i møte med andre bostedsløse og rusmisbrukere på gata. En av disse var Svein som invitere Petter med hjem til Hospitset sitt, delte maten sin med ham og hjalp han i tiden som uteligger. Når han tilbrakte tiden med svein eller noen av de andre uteliggerene følte han trygghet og at hans sosiale behov ble dekket. Svein var en rusmisbruker som elsket å selge gatemagasinet =OSLO. Selgerjobben ga ham noe å gå til hver dag, han følte seg respektert og det åpnet muligheten til å møte andre mennesker han ellers ikke ville ha møtt eller pratet med.

Julaften var Petter med på alternativ jul på Folkets Hus, et arrangement som er blitt holdt hvert år siste 50 årene. Petter følte seg heldig som fikk oppleve så mange foreninger, organisasjoner og enkeltpersoner som gjorde hverdagen bedre for han og de andre i gatemiljøet. Han erfarte at betydningen av de små tingene som å få komme inn og ta seg en tannpuss eller en dusj, bli møtt med et varmt smil i døra, bli servert ordentlig mat, eller at noen tok seg en prat han kunne bety utrolig mye.

Petter fremhevet i den an­ledningen ildsjeler som gjør en slik forskjell for folk på gata. Blant annet Wivian Koppang fra Vestby og datteren hennes Heidi Koppang som lager mat de tar med til Oslo hver eneste tirsdag og deler ut til bostedsløse og rusmisbrukere. Wivian har gjort dette i mange år og blir kalt bestemor og husmor av brukerne. Det var etter at hennes egen datter døde av rusmisbruk i 2011 hun følte behov for å hjelpe og gjøre en forskjell.

-Vær mot andre slik du vil at andre skal være mot deg, er Wivians motto.

Olaug Borch er en annen ildsjel fra Moss som også reiser inn til Oslo hver uke. Hun samler inn klær hun deler ut, i tillegg til at hun hjelper til på varmestua i Moss. Olaug er å finne på Facebook under navnet sitt, og begge damene tar gjerne imot hjelp om folk ønsker å bidra. Spesielt når det nærmer seg jul trengs varme klær, og julegaver er også velkomne.

Petters prosjekt som uteligger påvirket han i svært stor grad og har endret has holdninger og verdier, og syn på mennesker. Han ønsket å bidra og gi noe tilbake til menneskene han møtte på gata og det har resultert i blant annet flere prosjekter, dokumentarer og en stiftelse.

I en av tv-dokumentarseriene tok han med seg en gjeng fra gata på en reise gjennom norge til nordkapp, og den siste tv- dokumentaren handler om prosjektet =KAFFE. Folk fra gatemiljøet fikk være med å bygge opp og drive en kaffebar i Oslo sentrum. Dette ga dem en unik mulighet til å lære noe nytt, føle mestringsfølelse og møte mennesker som kommer til dem for deres kompetanse. Avstanden mellom mennesker blir mindre.

Stiftelsen Petter Uteligger har som formål å gi små lysglimt til vanskeligstilte personer. Det kan være alt fra en kinotur, frisør og turer på Tusenfryd eller sponse en veterinærsjekk av hunden til en bruker.

-Jeg begynte å ta med Ingrid og putte penger i koppene til de på gata, kjøpe en iskrem, gi en klem eller high-five, forteller petter om når han og datteren har tatt seg en tur til Oslo og hilst på folk på gata. Han merker at dette gir folkene de møter stor glede og det har også gjort noe med datterens menneskesyn og omtanke for de som ikke har så mye.

Petter håper prosjektene hans har gitt folk et unikt innblikk i gatemiljøet i Oslo og at dette kan være med på å endre holdninger. Det handler om å møte mennesker med respekt og likeverd.

Petter oppfordrer oss til å gi et smil og møte blikket til for eksempel de som står langs Karl Johan og selger gatemagasinet =OSLO. Ikke bare gå rett forbi og late som om de ikke eksisterer.

Petter avslutter foredraget sitt med et utsagn fra Per Fuggeli: den beste medisinen for et menneske er et annet menneske.

– Det å være et medmenneske og det å bry seg, koster ingen verdens ting.

Arrangementet på biblioteket ble sponset av Vestby kommune og Sparebank1.

  1. oktober er Verdensdagen for psykisk helse. Mental helse Vestby skal markere dagen med et arrangement sammen med Mental Helse Ungdom Vestby. Lørdag 13. oktober er det mulig å møte foreningen på stand på Vestby Storsenter.

Frivillig støtteabonnementTegn et Frivillig støtteabonnementBestem beløpet selv

Du har nå lest en artikkel fra en av våre magasiner! Vi publiserer stadig nye artikler og utvider innholdet her på våre nettsider, i tillegg til de flotte magasinene vi distribuerer. Hvis du liker det du ser og leser setter vi pris på om du kunne tenke deg å tegne et støtteabonnement.

Dette kan du lese mer om ved i klikke på knappen under.